Home / archiefcentraal / onzekerheid over toekomst salland festival

onzekerheid over toekomst salland festival

De Domineeskamp in Raalte vormt van donderdag 23 tot en met zondag 26 juni wederom het epicentrum van het jaarlijkse Salland Festival. Tien folkloristische dansgroepen uit Letland, Oeganda, Slowakije, Paaseiland, Wit Rusland, Swaziland, Turkije en Nederland geven acte de presens. Met het programma van deze 35-ste editie wil de organisatie van het Salland Festival nog één keer ‘spetteren’, want, zo vertelt voorzitter Clemens Nieuwenhuis: “Door toenemende overheidsbezuinigingen zijn we inmiddels het laatst overgebleven folkloristische festival in Overijssel. En voor ons is het ook nog maar de vraag of we volgend jaar nog voldoende financiële middelen kunnen ontvangen.”

Doordat een groot aantal folkloristische festivals is weggevallen, is het voor het Salland Festival bovendien ook nog eens moeilijker geworden om de reizen van de groepen te financieren. Vroeger werden deze kosten immers over een circuit van festivals verdeeld. “Wij noemen onze taak sociaal/cultureel”, vervolgt Nieuwenhuis. “Dat is met de politieke grondtoon van heden ten dage wat moeilijker te verkopen. Het wordt dan ook steeds moeilijker om de vaste subsidiënten aan je te binden.” Ook de werving van gastgezinnen is lastiger geworden, signaleert Nieuwenhuis. “Dit jaar gaan we zelfs een Turkse groep van veertig dansers en muzikanten onderbrengen bij het Gasterij Nijland in Wijhe. Een hele operatie wordt dat nog. Dat is allemaal ontstaan door de afmelding van een Chinese groep en een groep uit Georgië. De groepen die nog in de aanbieding waren, hadden veelal een groter ledenaantal.”

De organisatie van het Salland Festival is op dit moment nog op zoek naar een tiental gastgezinnen. Door allerlei omstandigheden zag een aantal van de vaste gastgezinnen zich genoodzaakt om af te haken. Iedereen kan zich opgeven bij Jolinde Euren, tel: 0572-357163 of Claudia Wassing, tel: 0572-351250. “We hopen dat er zich nog enkele gastgezinnen aanmelden. Ook wel net zo leuk, want het festival is er tenslotte juist op gericht om verschillende culturen met elkaar in contact te brengen.”

Maar tot zover de sombere geluiden, want de enthousiastelingen van het Salland Festival hebben er zin in. “We kunnen er dit jaar zeker wat moois van maken. We zijn bijzonder in onze nopjes met de groep Matsamo uit Swaziland. Vijf jaar geleden dansten en speelden ze de tentdoeken in een constante vibratie. Het publiek was razend enthousiast. Ook interessant is de komst van de Seeds of Makula. Kinderen tussen de 9 en 13 jaar die op vrijdagmiddag eerst in het Concertgebouw in Amsterdam staan en vrijdag- en zaterdagavond voor ons komen optreden.”

Het programma begint op donderdag 23 juni met een Meedansochtend voor senioren. Deze duurt van 9.30 tot 12.30 uur. Alle senioren uit de regio zijn welkom. De ochtend staat onder leiding van Ineke Korenromp. De entree bedraagt 6,50 euro (inclusief koffie/thee). Vooraf opgeven is wenselijk en kan middels een mailtje naar meedansochtend.sallandfestival@gmail.com. Vrijdag 24 juni is er van 14.00 tot 16.30 uur een speciale voorstelling voor de Zonnebloem en het Rode Kruis (speciaal voor minder validen). De entree bedraagt 6,50 euro (inclusief koffie/thee). Burgemeester Zoon verricht om 19.45 uur de officiële opening van het Salland Festival middels een speciale handeling op De Plas. Om 20.15 uur begint de openingsvoorstelling ‘Van Oost naar Zuid’. Diverse dansgroepen verlenen hieraan hun medewerking. De entree bedraagt 5 euro.

Zaterdag 25 juni staat de jaarlijkse Folkloredag op het programma. Van 11.00 tot 16.30 uur kan iedereen gratis kennismaken met de deelnemende dansgroepen. Zij maken onder andere een optocht door het Raalter centrum. Er zijn diverse stands en speciale activiteiten voor de jeugd. ’s Avonds om 20.00 uur begint de Gala-avond in de tent. De entree bedraagt 9 euro. Alle dansgroepen werken mee.

Zondag 26 juni om 10.30 uur volgt een Oecumenische kerkdienst in de Pauluskerk met medewerking van ds. Jaap Wiegers en gospelkoor Freedom uit Raalte. Ook de deelnemende groepen zorgen voor een muzikale bijdrage. Het feest wordt ’s middags om 14.00 uur afgesloten met een matineevoorstelling met medewerking van alle gastgroepen. De entree bedraagt 9 euro. Een passe-partout voor alle voorstellingen kost 15 euro (kinderen 7 euro, studenten 10 euro). Bij twee betalende ouders mogen twee kinderen tot en met 16 jaar gratis naar binnen. Voor meer informatie zie www.sallandfestival.nl. Kaarten zijn in de voorverkoop ook verkrijgbaar bij de VVV Raalte.

Het Salland Festival krijgt dit jaar bezoek van Spiets uit Letland (Laubere); Seeds of Makula uit Oeganda (Kampala); Rozmarija uit Slowakije (Presov); Ariki Rapa Nui van het Paaseiland; Valachobniki uit Wit-Rusland (Minsk); Ligugu Lemaswati Matsamo & Mantenga uit Swaziland; Ozmangazi uit Turkije (Bursa); dansgroep Ralda uit Raalte; de Pierewaaiers uit Nijmegen en Malenka uit Assen. De ongeveer tweehonderd dansers en muzikanten zijn tijdens het Salland Festival niet alleen te zien in Raalte, ze verzorgen ook optredens voor scholen en instellingen in de regio.

Lees ook

Zorgverzekering voor minima van gemeente Raalte

RAALTE – Inwoners van de gemeente Raalte met een laag inkomen kunnen een zorgverzekering afsluiten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.