n35 n340 en n48 blijven onveranderd

Commentaar – Waar (en hoe breed) moet die N340 lopen in 20…? Taalkundig zijn die drie puntjes suggestiestreepjes. En je mag er dan ook alles neerzetten wat je wilt. Als het maar grote getallen zijn. Want met de N35 heeft de overheid haar onbetrouwbaarheid weer eens bewezen. Die weg komt er de eerste 25 jaar niet.

De N340 loopt van Zwolle naar Hardenberg en de vraag is een beetje of en welke plaatsen hij onderweg aan moet doen . De N35 is het karrenspoor van Zwolle over Almelo verder Twente in naar Enschede. We zeggen het wat grofmatig, maar als je vanuit Den Haag naar de kaart van Overijssel kijkt zal dat wel zo’n beetje de manier van praten zijn.

Dan heb je ook nog de N48 die vanuit Deventer via Raalte en Ommen naar het noorden gaat (en vanuit Deventer de andere kant op de Achterhoek in). En de verbinding Deventer-Zwolle, een natuurlijk landweggetjes langs de IJssel dat ze in de provincie af willen waarderen naar een 60 kilometerweg. In Den Haag zal dat de wenkbrauwen doen fronsen want Deventer-Zwolle is zo ongeveer de enige niet bestaande goede verbinding tussen twee Nederlandse steden.

Bovenstaande wegenstructuur ligt onder verantwoordelijkheid van de rijksoverheid. Provincie en gemeente willen graag meepraten, kunnen als beheerders van de bestemmingsplannen ook nog wel enige druk uitoefenen, maar hebben uiteindelijk geen donder te vertellen. Het rijk verdeelt en heerst. En daarmee is de discussie over tracékeus op lokaal en provinciaal niveau teruggebracht tot een soort van klucht, opgevoerd door de lokale toneelvereniging.

Verdeel en heers, mooier dan rond de N35 kun je de voorbeelden niet krijgen. Terwijl de lokale VVD riep dat de N35 wel een beetje VVD kon gebruiken, streept de landelijke VVD-minister de plannen door. Salland kan wel fluiten nar zijn N35, de eerste 25 jaar. Overijssel en Salland hadden dan ook geen koehandeltje als de Hedwichepolder in de achterzak. Maar wat niet is, kan nog komen, want iedere vier jaar hebben we een nieuw kabinet. Die roulatie gaat veel sneller dan de aanleg van wegen.

Terwijl de belangenpartijen in het Vechtdal over elkaar heen vallen met al dan niet valide argumenten, kan Salland eens rustig kijken of noord, zuid, dan wel rechtdoor, eigenlijk wel goed bediscussieerd is, ook met argumenten die een beetje toekomstbestendig zijn, argumenten die rekening houden met de auto’s en de verkeersbehoefte van over 25 jaar.

Óver 25 jaar, als we twee periodes van 25 jaar terúg gaan, moesten we de eerste files nog krijgen, had lang ieder huis geen tv, was er zelfs overal geen telefoon en kon je op het platteland een vriesvak huren omdat je die thuis niet had. Had ze toen eens gevraagd een weg aan te leggen die vijftig jaar later op de goede plek lag. Gaan we één periode van 25 jaar terug, moest het internet nog uitgevonden worden. Internet is nog maar 18 jaar oud…

In de jaren 90 zijn bewoners van Raalte Noord nog naar de raad van State geweest omdat de Zuidwijklaan – een verbindingsweg tussen twee stukken Raalte Noord – niet te dicht tegen de N35 aan mocht liggen omdat die N35 de ruimte nodig had als die straks verdiept en verbreed aangelegd zou worden. De bewoners wonnen, vandaar die rare bochten in die weg. Die discussie is dus gevoerd minimaal veertig jaar doordat er iets met die weg gebeurt. Destijds minister Jorritsma claimde de grond rondom die weg met droge ogen. En zowel lokale als provinciale bestuurders gingen er – ook met droge ogen en vermoedelijk met carrièrekansen in het achterhoofd – ook gewoon mee akkoord. Stelletjes gekken.

Intussen voeren belangenpartijen en politic in het Vechtdal de discussie over het tracé van de N340. Het gaat over behoud van landschappelijke waarde, over al dan niet voorrang aan het boerenland, over economische belangen tegen recreatieve. En het gaat over de achtertuin van actievoerders hier en de achtertuin van andere actievoerders daar.

Maar niemand weet wanneer die wegen er komen. En niemand weet hoe de wereld er dan uit ziet. Daarom bepleiten we een andere volgorde. Eerst zeker weten dat er geld is, dan kortere termijnen van discussie en besluitvorming. Zodat je weet waar je over praat. Nu is het alleen maar schijndemocratie.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.