mijnheer dut presenteert rollercoaster

‘Rollercoaster’ handelt over de moeizame relatie tussen de zussen Eline en Sophie van Gaasteren. Eline (Simone) is een ambitieuze vrouw die precies weet wat ze wil. Ze is een geslaagd jurist, getrouwd met een rijke man, heeft beeldige kinderen en natuurlijk een au pair. Sophie (Mariëlle) heeft lang geleden het roer omgegooid en is louter geïnteresseerd in geestelijke en spirituele ontwikkeling. Samen brengen ze een bezoekje aan het Attractiepark Slagharen. Maar als ze op het hoogste punt van de achtbaan zitten, begeeft de techniek het. Eline en Sophie zitten vast en hebben alleen elkaar…

“Vier jaar geleden kenden Mariëlle en ik elkaar nog niet”, vertelt Simone. “Ik was van Arnhem naar Zwolle verhuisd. In Arnhem zat ik bij een theatergroep en dat wilde ik in Zwolle weer oppakken. Mariëlle was daar onafhankelijk van mij ook mee bezig. Via een kennis zijn we aan elkaar gekoppeld. Zeg maar een soort blind date. En het klikte.”

Maar ja, wat te doen met je tweeën? Erg veel scripts liggen er niet voor vrouwenduo’s. “We zijn een tijd lang bezig geweest met het stuk ‘Laundromat’, maar het werkte niet. Het stuk ging niet met de tijd mee. Maar ondertussen had Mariëlle haar derde kind gekregen en ik het eerste. We waren allebei hartstikke druk en zo is het plan ontstaan om juist daarmee wat te doen, de drukte van tegenwoordig.” Samen met Ingrid Melenberg sloegen de twee aan het schrijven. Het drietal haalde daarbij inspiratie uit een studiereünie van Simone’s partner Stefan. “Hij heeft op Nyenrode gezeten. Bij zo’n reünie hoor je natuurlijk de meest fantastische verhalen. De een heeft carrière gemaakt daar, de ander heeft een tijd lang in Saoedi-Arabië gezeten, weer een ander heeft daar en daar succes gehad. Toen ze aan Stefan vroegen hoe zijn leven eruitzag, heeft hij gezegd dat hij stapelverliefd was op mij, een kind had en dat ie van 9 tot 5 werkte. Toen was het ineens stil geworden… Totdat een andere aanwezige zei dat ie die insteek juist heel gaaf vond. Daarna waren ook de andere verhalen losgekomen. De een was gescheiden, de ander had een kind verloren!”

Het eindresultaat is een losse, luchtige en behapbare voorstelling. “Soms kun je erom lachen, maar soms is het ook ongemakkelijk. We wilden wel dat claustrofobische sfeertje, met z’n tweeën vast in een achtbaan, vasthouden. Dit stuk is dan ook uitermate geschikt voor huiskamerpodia en kleine theaterzaaltjes. Daar willen we ons ook op richten. Dat is onze insteek: vaak op het podium staan. We willen hier allebei meer mee.”

De reacties op de try-outs waren in elk geval goed. “Het grappige is dat Mariëlle en ik beide geen zussen hebben, maar toch kregen we na de try-outs complimenten van vrouwen die zichzelf en hun zussen in het stuk herkenden.”

‘Rollercoaster’ is op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni te zien in de Sassenpoort in Zwolle (Pierre Cuyperszaal, maximumcapaciteit dertig bezoekers). Aanvang is om 20.30 uur. De eenakter duurt ongeveer een uur. De voorstelling van vrijdag is uitverkocht, maar voor de zaterdag zijn nog kaarten verkrijgbaar. Deze kosten 10 euro. Zitplaatsen zijn te reserveren via mijnheerdut@live.nl. Meer informatie op staging2.mijnheerdut.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.