is dauwtrappen voor doetjes

Maar dauwtrappen is uit. “Dauwtrappen is voor doetjes”, hoorde onze fotograaf toen hij een eenzame fietser wilde fotograferen. Maar die was niet aan het dauwtrappen.

We hebben vanmorgen vroeg (6.30 tot 8.30 uur) een rondje door de regio gereden. Ja – we geven het toe – met de auto. In Deventer, Wijhe, Lemelerveld en Ommen troffen we een groepje wielrenners. Langs het kanaal bij Heeten en de vecht bij Dalfsen zagen we drie en vier fietsers die net zo goed op weg konden zijn naar een kennis. Bij camping de Krieghuusbelten in Raalte konden ouders uitslapen omdat het recreatieteam de kinderen meenam op dauwzwemmen. Hier en daar waren er ook dauwtrapvieringen. Daar hebben we nog geen info over binnen.

Dauwtrappen doe je fietsend of wandelend. Daarom ook even gekeken op de parkeerplaatsen van de Zwarte Dennen achter Nieuwleusen, De Holter- en Lemelerberg, de wandelpaden bij Lettele en de Duursche Waarden tussen Olst en Wijhe. Leeg, de parkeerplaatsen waren rond 08.00 uur leeg.

Al met al kun je constateren dat dauwtrappen uit is. Het is meer een winkel- en terrasdag geworden. Overal zijn de winkels open, tot de grote bouwmarkten aan toe. En de terrassen zullen vanmiddag vanwege het mooie weer wel vol zitten.

Van oudsher is dauwtrappen gekoppeld aan Hemelvaart. En Hemelvaart is een kerkelijke dag. De dag dat Jezus naar ‘de hemel vaart’. Met Pasen is hij opgestaan uit de dood. Veertig dagen later is hij naar de hemel, naar God gevaren. Het christelijke geloof stelt zijn volgelingen dat ook in het vooruitzicht: De wederopstanding uit de dood, een eeuwig verblijf in de hemel. In Nederland is het een vrije dag, maar dat is lang niet in alle buitenlanden zo.

Of het is dat je de hemelvaart het best met schone voeten kunt aanvangen, is ons niet helemaal duidelijk geworden via Wikipedia. Daar komen we niet veel verder dan dat dauwtrappen van oudsher betekende dat men heel vroeg opstond om in de dauw van het gras blootvoets een dansje te doen. Dat zou een zuiverende werking hebben.

Op Wikipedia lezen we ook dat het een traditie is, voornamelijk in het oosten van het land. Dat moet dus iemand even veranderen op Wikipedia.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.