gouden editie zomerfestival boskamp

Voor Gerrit Brockotter, voorzitter van Stichting Zomerfestival Boskamp, is het één grote verrassing wat er die woensdagavond gaat gebeuren. “Oud-organisatoren Teun Visser en Arnold Legebeke hebben enkele mensen die net als zij in het verleden betrokken waren bij het feest om zich heen verzameld. Voor zover wij weten brengen ze een programma vol sketches, toneelstukjes en liedjes. Ik weet dat ze er ontzettend veel tijd in hebben gestoken. We zijn benieuwd!” De revue wordt overigens voorafgegaan door een receptie (17.30-19.30 uur). De entree is gratis.

Het feest gaat donderdag om 17.30 uur verder met een fietscrosswedstrijd voor de allerkleinsten (de zijwieltjesrace). Een half uurtje later zijn de gevorderden aan de beurt. Om 20.00 uur start een kaarttoernooi in de tent. Rond 23.00 uur begint de derde editie van de Greppeltocht. De deelnemers worden in groepjes verdeeld en gedropt in het buitengebied van Boskamp. Vervolgens is het de bedoeling om naar de tent te komen zonder onderweg gespot te worden door een aantal rondrijdende ‘jagers’. “Als je een auto ziet, moet je je dus als de wiedeweerga verstoppen”, legt Gerrit uit. “Een greppel induiken of je achter een boom verschuilen. En dan weet je dus niet eens zeker of je wel met een spotauto hebt te maken. Maar als je betrapt wordt, word je wel een kilometer teruggezet. De greppeltocht is een groot succes. Toen we ermee begonnen, was ie voornamelijk gericht op de jeugd, maar inmiddels doet jong en oud mee. Zie het maar als een uit de hand gelopen dropping.”

De vrijdagavond staat in het teken van de jaarlijkse playbackshow. In totaal doen circa twintig jeugdacts en ruim tien volwassenengroepen mee. Zaterdag gaat het feest vanaf 9.30 uur verder met kinderspelletjes, ’s middags om 13.00 uur gevolgd door de zeskamp (met na afloop een varken aan het spit) en een tonnendans (een stoelendans met tonnen in plaats van stoelen). ’s Avonds om 20.00 uur begint een feestavond met medewerking van de allround top 40-formatie Tilt en een gastoptreden van Xander de Buisonjé (ex-Volumia!). Na afloop zorgt drive-inshow Yambalaya voor de muziek. Het publiek wordt gevraagd om zwarte, witte of goudkleurige kleren aan te trekken. “Maar dat is niet verplicht”, vertelt Gerrit. “Een aantal jaren geleden hadden we voor het eerst een dresscode. Wit. Dat zag er zo gaaf uit. In het jaar erna was die dresscode niet van kracht en kwam iedereen nog in het wit. Daarom doen we het dit jaar weer. Zwart, wit en zilver. Het is gewoon een leuk idee, de bezoekers hoeven zich niet verplicht te voelen eraan mee te werken.”

Zondag gaat het feest vanaf 10.00 uur verder met een show van radiografisch bestuurbare modelvrachtauto’s. Om 11.30 uur begint het ‘De Stoete Dartstoernooi’. Vanaf 14.00 uur kan iedereen opstappen voor een helikoptervlucht over Boskamp. Een vlucht van circa zes minuten kost 30 euro. Van 14.00 tot 18.00 uur mag de jeugd zich uitleven op de minibikes. Om 15.00 uur begint het kampioenschap frikadellen eten. Wie slaagt er in om in een half uur de meeste frikadellen weg te werken? “Een pot mayonaise erbij en stal maar aan”, lacht Gerrit. Rond 17.00 uur begint een optreden van zanger/entertainer Eric Dikeb. Rond 19.30 uur volgt een optreden van de bekende volkszanger Frans Duijts. Na zijn hits ‘Je denkt maar dat je alles mag van mij’ en ‘Lieveling’ en een realitysoap over zijn leven is deze sympathieke inwoner van Tiel één van de grootste sterren van de Nederlandstalige muziek. En oh ja, we zouden het bijna vergeten, die middag kun je ook meedoen aan het stropdaszuipen. De stropdas die de deelnemers om moeten doen, wordt aan de bar gespijkerd en vervolgens dienen ze elke vijf minuten een biertje of een glas water achterover te slaan. Diegene die dat het langst volhoudt zonder te hoeven plassen, is de winnaar. “Ach, dat programmaonderdeel hoort er een beetje bij”, vindt Gerrit. “En het is ook altijd leuk. Maar we zullen de vinger aan de pols houden. Daarom willen we bier ook afwisselen met water!”

Het Zomerfestival Boskamp is 49 jaar geleden opgericht door enkele nieuwe bewoners van de Boskamp. Importers uit Drenthe. “Indertijd waren veel Drentenaren hier aan het werk bij een slachthuis”, legt Gerrit uit. “Twee van hen hebben destijds het initiatief genomen om hier voor het eerst een volksfeest te organiseren. En daar is het Zomerfestival uit voort gekomen.” Het feest kende wat bezoekersaantallen betreft vele ups en downs, maar inmiddels geldt het Zomerfestival als één van de grootste tentfeesten in de regio rond Olst. De feestavond op zaterdag brengt meestal tussen de vijftienhonderd en tweeduizend bezoekers op de been. De zondag is doorgaans ook goed voor ruim duizend bezoekers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.