Home / archiefcentraal / gewoon carolien dansen

gewoon carolien dansen

Ieder mens doet dingen om te ontspannen en om leeg te worden. Een heel fijne manier voor mij is dansen. Als kind danste ik al graag. Toen ik echter tijdens mijn studie stage liep op Curaçao, kwam ik in aanraking met dansen vanuit het gevoel. Ik observeerde de dansende Antillianen, verbond me met de muziek en deed ze na. Dat ging me gemakkelijk af, het ging vanuit het Zelf, dus vanzelf.

Als ik dans laat ik het ritme, de trilling van de muziek zoveel als mogelijk door mijn lichaam heen gaan. Soms is mijn lichaam op bepaalde plekken nog wat stijf. Op muziek maakt mijn lichaam vanzelf bewegingen die die stijve plekken soepeler maken. Het ritme van de muziek is voor mij belangrijk. Een snel ritme zorgt dat vastzittende energie meer gaat bewegen en er meer ruimte en gevoel van vrijheid ontstaat en een langzamer ritme helpt om vrijkomende ‘rommel’ te verwerken. Bij beweging in het algemeen werkt dit principe. De kunst is om je lichaam helemaal over te geven, het de ruimte te geven om te doen wat het moet doen. Dat kan gelukkig steeds vaker op allerlei gelegenheden.

Een gelegenheid die ik kreeg als 22-jarige was op een toen nog geheim Winti feest. Ik wist niet wat het was, was de enige witte persoon met allemaal intens donkere mensen. Ik voelde me er goed. Winti is een uit Afrika gekomen levenswijze met allerlei eigen verklaringen voor ziektes, eigen diagnoses en eigen therapeutische toepassingen. Een volk dicht bij de natuur. Winti verbindt hemel en aarde. Hoe toevallig dat ik daarheen werd gebracht! Op een Wintifeest is speciale muziek die mensen in trance kan brengen. De mensen beginnen dan heel sterk te trillen en heel snel te bewegen met lichaamsdelen. Dan kunnen de krachten van ‘Dat wat meer is’ nog meer en beter in de mens in trance komen en eenheid brengen. Er komt dan ook veel genezende kracht vrij voor de persoon in trance, maar ook de omstanders. De aanwezige mensen voelen zich steeds blijer door de genezende kracht van het vrijkomen van vastzittende energieën. De mensen worden daar goed begeleid.

Nu, bijna twintig jaar later begrijp ik beter waarom juist ik daar snel in trance geraakte. Ik was gelukkig in trance nog heel bewust van wat ik deed en zei. Ik voelde me intens gelukkig en kon heel lang nagenieten van deze ervaring van ‘losgaan’.

Deze ervaring was een spiritueel ‘losgaan’. Op onze prachtige Sallandse feesten kunnen we natuurlijk ook ‘losgoan’ en alles ‘loaten gaon’. Wie heeft er op dergelijke feesten wel eens een spirituele ervaring gehad? Wil jij ook losgaan? Hoe doe je dat? Beschrijf gerust je ervaringen op info@carolienjonkman.nl of via de site.

Lees ook

Schrijfpakketjes van Amnesty in plaats schrijfdag

RAALTE – De jaarlijkse schrijfdag van de Amnesty International werkgroep in Raalte op de Internationale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.