gaandeweg leer je elkaars kwaliteiten kennen

‘Oons Z11’ bestaat uit elf leden van de Raalter families Trip en Van den Berg. “Onze moeders zijn zussen”, leggen Elles, Wencke en Esther uit. Elke zondagavond is de groep aan het werk in een loods bij camping De Zwerver in het buitengebied van Raalte. Het zijn geen groentjes meer. ‘Oons Z11’ doet al sinds 2005 mee. Twee keer met een wagen in de A-categorie (groot), twee keer met een loopgroep en twee keer met een wagen in de B-categorie. In 2008 waren ze zelfs de winnaars van deze laatste categorie. Het plan voor de huidige wagen omschrijven ze als heel bijzonder. “Het idee voor dit ontwerp bestond al in 2005, maar toen durfden we het nog niet aan, het leek ons te moeilijk”, vertelt Elles.

Het was in 2005 dat ze de knoop doorhakten om zelf een wagen voor Stöppelhaene te bouwen. “Sommigen van ons deden al mee aan de carnavalsoptocht”, zegt Wencke. “We hadden het er wel eens met elkaar over gehad om dan ook mee te doen aan de Stöppelhaeneoptocht. Uiteindelijk hebben we in april 2005 besloten om het te proberen.” De leden van ‘Oons Z11’ lieten zich daarna uitgebreid informeren door andere wagenbouwers. “We wisten niks en we konden niks”, vat Wencke het samen. “We hebben veel mensen om advies gevraagd. Onze bedanklijst was uiteindelijk heel groot! Het leuke was dat we gaandeweg elkaars kwaliteiten leerden kennen. Samen bleken we heel veel te kunnen. Maar het was wel een enorme klus. Dat jaar hebben we zelf ook boerenkleren gemaakt en dat was een flinke extra belasting. Maar die kleren hebben we in de jaren erop nog vaak kunnen gebruiken, dus daar hebben we wel profijt van gehad. We wilden dat jaar een wagen in de B-categorie maken, maar de optochtcommissie was zo enthousiast dat we uiteindelijk zijn ingedeeld in de A-categorie.”

De charme van het hele bouwproces zit ‘m in het groepsgebeuren. “We zorgen er allemaal voor dat we thuis ook wat kunnen doen, maar dat sloeg in 2010 een beetje door. We zagen elkaar bijna nooit en dan mis je wel wat. Daarom hebben we inmiddels een vaste avond afgesproken om gezamenlijk aan de wagen te werken. Dat is wel net zo leuk.”

In December 2010 maakten ze de keuze voor het huidige thema. Een dag voor carnaval begonnen de werkzaamheden. Sinds 22 mei zijn ze actief in een loods bij de Zwerver. “In verband met de bouwvak willen we proberen om de wagen op 26 juli klaar te hebben. Of dat lukt? Túúrlijk, haha!” Hoe dan ook zullen ze het laatste weekend voor Stöppelhaene gezamenlijk kamperen op de Zwerver om de laatste hand aan de wagen te leggen. Wencke: “We hopen niet dat er nog veel moet gebeuren, maar waarschijnlijk is dat wel het geval. De laatste week voor de optocht is het altijd heel hectisch.” Esther: “Maar het wagenbouwen zorgt wel voor veel meer beleving. Ik weet nog dat ik tijdens de MKZ-crisis hoorde dat de optocht was afgelast. Dat deed me toen helemaal niet zo veel. Maar nu we er zelf zo druk mee zijn, denk ik daar heel anders over. Het zal je toch maar gebeuren dat de optocht om wat voor reden dan ook niet doorgaat. Al dat werk voor niets!”

Ondanks al het goedbedoelde advies van andere wagenbouwers was het wagenbouwen een leerproces met veel vallen en opstaan. “Zo zijn we er bijvoorbeeld achter gekomen dat zaden plakken in een stoffige ruimte niet werkt”, vertelt Esther. “De ondergrond en het zaad moeten immers stofvrij zijn, anders blijft niks zitten. Dat plakken is überhaupt ontzettend veel werk. Kijk op een groot vlak gaat het heel snel, maar als je bijvoorbeeld een bord moet beplakken met verschillende kleuren, dan gaat het bijna zaadje voor zaadje.” De zaden kopen ze zelf. Daarnaast hebben ze een bescheiden magazijn met allerlei zaden in velerlei kleuren opgebouwd. “Ik weet nog dat we in de Kruisverheffing bij een andere groep gingen kijken. ‘Jemig, wat een potjes’, dachten we toen. Maar inmiddels hebben we er zelf net zo veel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.