fietstoeristen in salland

In Salland is een fietsroutenetwerk van 400 kilometer met 120 knooppunten bewegwijzerd. Gemiddeld genomen over 2007, 2008 en 2009 ging zo’n 30 procent van de toeristische vakantiegangers in Salland er met de fiets op uit. Dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde (bron: Trendrapport Vrijetijdssector Salland). De meest populaire fietsbestemmingen binnen Salland zijn de Sallandse Heuvelrug, de fietspaden langs de IJssel en de routes langs het Overijssels Kanaal.

“Het Sallandse fietsnetwerk bestaat zowel uit platteland als uit de stad Deventer. Die afwisseling van landschappen maakt Salland voor veel mensen fijn om te fietsen”, vertelt Thea Huisman van het Sallands Bureau voor Toerisme.

Meneer en Mevrouw Oosterhuis (beide 62 jaar) uit Nieuw Heeten zijn verknocht aan fietsen. Iedere dinsdag gaan ze er op uit met de tweewieler. “Maar dan moet het wel lekker weer zijn. We zijn mooi-weer-fietsers, dus als het regent, kiezen we een andere dag uit.” Het echtpaar fietst het liefst in de buurt van de Holter- of de Haarlerberg. Daar is het lekker rustig en kun je heerlijk fietsen.” Thea deelt die liefde voor de Sallandse natuur: “Het Sallandse landschap is mooi bewaard gebleven. Daarnaast beschikken we over hele goede fietspaden.”

“De routes zijn echt ideaal. We letten op de knooppunten op de bordjes, van daaruit fietsen we onze route”, vertelt meneer Oosterhuis. Zijn vrouw heeft nog wel een puntje van kritiek: “Er mag wel het één en ander veranderen aan de fietsroutepaaltjes langs de weg. Het zou makkelijk zijn als alle paaltjes aan één kant van de weg zouden staan, aan de rechterkant. Nu weet je nooit aan welke kant je moet kijken. Soms staan de bordjes midden in de struiken of is het gras te hoog, dan zijn ze al helemaal onvindbaar.” Ze vervolgt: “Maar verder ben ik heel tevreden met de fietsroutes. De paden zijn allemaal heel goed onderhouden.”

Recreatiegemeenschap Salland is verantwoordelijk voor de infrastructuur, het aanleggen en het onderhoud van de fietspaden. Daarnaast heeft de Recreatiegemeenschap Sallland het fietsroutenetwerk aangelegd, fietsbordjes geplaatst en de knooppunten ontwikkeld. “Salland heeft verschrikkelijk mooie landschappen. Daarnaast heeft Salland veel culturele landgoederen, molens en kerken. Dat zijn allemaal factoren die meetellen bij een goed fietsroutenetwerk”, vindt Thea. “Wat ik wel mis aan Salland is een bord als je Salland in of uitrijdt: ‘Welkom in Salland’ of ‘Tot Ziens in Salland’. Wat dat betreft, mag Salland best wat zichtbaarder zijn.”

Door Esperanza Claasen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.