epdm systems houdt het droog

In Salland bevindt zich de thuisbasis van een van de belangrijkste spelers op de Nederlandse markt voor EPDM rubberfolies: EPDM Systems uit Lemelerveld. Opgericht in 1997 vanuit een dakdekkersbedrijf waar al vele jaren met dit materiaal werd gewerkt. Een snelle groei resulteerde in 2000 in nieuwbouw en verhuizing naar de huidige locatie aan de Handelsweg, die in 2010 werd uitgebreid met een tweede bedrijfspand. Anno 2011 staat hier een dynamische, internationaal opererende onderneming met een jaarlijks groeiend marktaandeel.

EPDM is een synthetische rubberfolie zonder chloor, weekmakers, halogenen en plasticiden, waardoor een levensduur van minimaal 40 jaar bereikt kan worden. Door de grote elasticiteit, duurzaamheid en hoge bestendigheid tegen Ozon- en UV-straling is EPDM zeer geschikt voor toepassingen als waterafdichting, maar ook als wateropvang. Aanvankelijk werd het materiaal voornamelijk gebruikt in dak- en gevelbedekking, maar de laatste jaren zijn de gunstige eigenschappen steeds breder toegepast, in waterbassins, mestbassins, biogasinstallaties, geomembranen en (zwem-)vijvers. Omdat deze markten een andere benadering vragen dan de dakenbranche, ontwikkelde EPDM Systems hiervoor het merk Geotop Folietechniek, dat sindsdien is uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de markt. Volgens directeur Edwin van Dijk komt dit onder andere door de driedimensionale werkwijze: “We meten eerst zelf alles nauwkeurig op en prefabriceren het membraan in onze fabriek. Hiervoor beschikken we over drie lastafels met een lengte van respectievelijk 15, 32 en 48 meter. Vervolgens plaatsen we de folie uit één stuk op locatie. Soms zelfs inclusief traptreden, eilanden en dergelijke. Met deze productiecapaciteit zitten we in de top drie van Nederland, maar we krijgen ook regelmatig aanvragen uit het buitenland. Zeker wanneer het om echt specialistische oppervlaktes of ontwerpen gaat.”

Sinds de start van het bedrijf heeft EPDM Systems een enorme groei doorgemaakt. Van Dijk: “Een belangrijke succesfactor zit in onze marketingactiviteiten en in de maximale ondersteuning die we bieden richting klanten en opdrachtgevers. Het trainen van dakdekkers in het werken met onze producten is daar een goed voorbeeld van. Hiervoor beschikken we over een ruim theorielokaal en een goed uitgeruste praktijkruimte. Vervolgens worden de cursisten op locatie nog eens extra ondersteund. Bij grote projecten voeren we zelfs controles uit. Hiervoor hebben we twee technisch adviseurs die heel Nederland doorrijden. We willen er zeker van zijn dat onze EPDM rubberfolies correct en milieuvriendelijk worden toegepast en onze missie en visie ook door onze opdrachtgevers worden gevolgd. Je kunt nog zo’n mooi product hebben, maar als het niet goed wordt aangebracht bereik je nooit het gewenste resultaat.” Ook verantwoordelijk voor het succes van EPDM Systems is de continuïteit in innovaties: “We blijven ontwikkelen, op productniveau maar ook in applicaties: hoe maken we het voor de dakdekkers makkelijker, sneller, goedkoper om met onze producten te werken? Ook op engineeringvlak hebben we voor prefabricage enkele specialistische machines ontwikkeld, zoals nieuwe lastafels en hot-bonding-machines. We zijn altijd een trendsetter geweest in plaats van trendvolgers. De EPDM leien bijvoorbeeld. Na onze introductie kwamen er al heel snel van alle kanten alternatieven op de markt.”

De markt voor EPDM is de afgelopen vier jaar verdubbeld. Naast een verbreding van toepassingsmogelijkheden, levert ook de nieuwe NEN 6050 norm ‘Brandveilig detailleren’ hieraan een belangrijke bijdrage. Deze bepaalt dat er bij gevels of daken niet meer gebrand mag worden. Van Dijk: “EPDM is dan eigenlijk het enige alternatief, doordat dit prefab op maat wordt gemaakt en op locatie koud verlijmd wordt. Ook de toename van groendaken speelt een rol. De meeste producten van EPDM Systems hebben een FLL-test, waardoor de worteldoorgroei bestendigheid gegarandeerd is. Het gebruik van EPDM wordt door al deze positieve ontwikkelingen verder gestimuleerd. De stijgende vraag heeft natuurlijk een gunstige invloed op prijsverschil ten opzichte van traditionele systemen. Maar buiten dat is EPDM gewoon een prachtig product met zeer gunstige eigenschappen. Als je als klant een dak kunt nemen dat 20 jaar mee gaat of het dubbele daarvan, dan is de keuze toch niet zo moeilijk?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.