enzu biedt concept voor energiezuinig bouwen

Het nieuwe gemeentehuis van Olst-Wijhe. Dat had niet misstaan op de lijst van opdrachtgevers van Enzu uit Deventer. De gemeente heeft haar nek uitgestoken om energiezuinig te bouwen en dat is nu wat Enzu ook wil propageren. Eens te meer blijkt de noodzaak om de USP’s (Unique Selling Points) van Enzu beter onder de aandacht te brengen. Willem Bleumink en Richard Pronk van Enzu: ‘Er zijn heel weinig partijen, die op deze manier kunnen bouwen.’

Bleumink kan bogen op een flink aantal jaren werkervaring in de bouwwereld. Voordat hij met Enzu begon, was hij regelmatig actief in Duitsland en daar ontstond ook het idee om energiezuinig bouwen in ons land op de kaart te zetten. ‘Ze lopen daar echt vijftien jaar voor op ons. Die kennis heb ik meegenomen en in Nederland heb ik me er samen met collega Peter Boksebeld verder in verdiept. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat er een totaalconcept moest komen. Een totaalconcept, waarbij je werkt met vaste partijen en leveranciers en waarbij je de faalkosten minimaliseert.’

Ze keken om zich heen en vonden in Richard Pronk van Bouwbedrijf Hoogeslag een goede partner om de bouw voor zijn rekening te nemen. Enzu trok op het juiste moment aan de bel bij Hoogeslag. ‘We wilden zelf ook aan de slag met energiezuinig bouwen en hadden al met meerdere partijen gesproken. Helaas ging het vaak om luchtkastelen. Enzu presenteerde een verhaal dat realistisch is. Het kan supermodern worden uitgevoerd, maar het kan ook heel dicht in de buurt van de traditionele bouw blijven’, vertelt Pronk.

Optimaal binnenklimaat

Enzu heeft al enkele nieuwbouwwoningen tot stand gebracht. Zo ook de fraaie, in het oog springende laagenergiewoning van de familie Neulen tussen Wijhe en Raalte. Harry Neulen is bijzonder enthousiast over de woning, die geen gasaansluiting kent en is voorzien van allerlei moderne technieken. ‘De finishing touch moet nog komen met het plaatsen van de zonnepanelen, maar als ik opnieuw voor de keuze zou staan, doe ik het precies op dezelfde manier.’

Voor de drie is het weer een signaal dat ze de goede weg zijn ingeslagen. Dat is mede ingegeven doordat er heel nauw wordt samengewerkt met de toekomstige bewoners. ‘Natuurlijk hebben wij de kennis en de kunde in huis, maar uiteindelijk is het wel de klant die bepaalt.’ Zonder uitzondering zijn de klanten laaiend enthousiast over het uitgebreide scala aan mogelijkheden. Het gaat daarbij niet alleen om energiezuinige, laagenergie-, energieneutrale en passief gebouwde woningen, maar ook om luxe en comfort. ‘We kunnen momenteel huizen bouwen, waarbij je in elk seizoen de garantie hebt van een optimaal binnenklimaat.’

Enzu investeert veel tijd en energie in de schil (lees: begane grondvloer, buitenwanden en dak) van de energiezuinige woningen. Dit is het fundament dat moet zorgen voor de hoge isolatiewaarde (Rc-waarde tot zelfs 11 is mogelijk). Nu, maar ook over honderd jaar, verzekeren Bleumink en Pronk. Bijkomende voordelen zijn dat er geen kruipruimte is en dat je de installatietechniek heel eenvoudig zonder hak- en breekwerk kunt uitbreiden. ‘Voor Nederlandse begrippen maken we gebruik van een revolutionaire methode van bouwen. Het gaat om het stapelen van blokken, die met één vinger te tillen zijn. Dat betekent een belangrijke verbetering met het oog op de arbeidsomstandigheden.’

Het duo merkt dat steeds meer mensen zich bewust worden van de noodzaak tot een duurzame aanpak. Zeker ook omdat ze zien dat het op termijn financieel voordeel oplevert. Het wordt dus ook tijd dat de overheid zich van een andere kant laat zien. ‘Er wordt geroepen dat we in 2020 energieneutraal moeten zijn, maar de maatregelen blijven achterwege of laten juist een andere insteek zien. Dat is in bijvoorbeeld Oostenrijk heel anders. Daar moet elke nieuwbouwwoning momenteel al passief (zeer goed geïsoleerd, geen verwarming) worden gebouwd. En in Nederland worden ook nog eens allerlei blokkades op het gebied van welstand opgeworpen. Soms voelen we ons net als Don Quichot.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.