de laatste olifantenpaadjes

Het is een onuitroeibaar fenomeen in de samenleving. We proberen de problemen niet in de basis op te lossen, maar met schijnmiddelen ergens halverwege het proces waar het mis ging. Hogebloedruk moet weg met pilletjes in plaats van anders eten. Zieke dieren krijgen antibiotica in plaats van andere huisvesting. Ongeldige diploma’s hebben strengere controle als gevolg in plaats van meer geld voor beter onderwijs. Huizen onder hoogspanningskabels worden uitgekocht in plaats van kabels onder de grond. Een kapvergunning wordt duurder in plaats van elkaar vertrouwen op niet onnodig bomen kappen. Voor het paasvuur moet je een vergunning aanvragen en de belasting moet omhoog omdat ambtenaren het zo druk hebben. In het weekend verkopen we wapens aan Libië waar we dan door de week oorlog mee voeren. En als we ergens binnendoor fietsen leggen we niet de weg slimmer aan, maar zetten we er een paaltje voor.

Paaltjes lossen het probleem echter niet op. Eén olifantenpaadje wordt er dan vaak vanzelf twee. En als je de ene kant van het station afschermt met hekken, krijg je aan de andere kant olifantenpaden. Waarom de weg neit aanleggen volgens de logica van olifantenpaadjes? Wat je er ook van vindt: het zijn mooie foto’s.

In de foto-bijlage hebben de laatste foto’s toegevoegd. Van een sluiproute langs het kanaal tussen Raalte en Heeten bijvoorbeekld. En van een stoep dicht bij een garagebedrijf in Luttenberg (dat zijn geen olifantenpaden van fietsers, maar van auto’s). En zelfs een uit Finland… Een olifantenpad van een parkeerplaats naar de voorkant van flat nummer 7.

Tot slot nog een serie onverwachte olifantenpaden: bij sportvelden. Vanuit Heino kregen we binnendoortjes toegezonden en uit Deventer. Vraag is nu: ontstaan die paadjes van mensen die op weg zijn naar de sport en hun energie nog willen sparen? Of ontstaan de paadjes als de sporters bekaf weer naar huis gaan.

Einde rubriek. Een exemplaar van het prachtige (vinden wij) boek over olifantenpaden gaat naar Gillian Reins uit Raalte (nog even je adres toezenden, Gillian) en Esther Vreeling uit Deventer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.