bestuursakkoord wat stemden onze besturen

Commentaar – Het bestuursakkoord dat kabinet Rutte de gemeenten wilde opleggen is verworpen. Negen van de tien gemeenten stemden tegen, want keurden de plannen op zich wel goed, maar waren niet akkoord met de financiering ervan.

Een op de tien was het dus eens met het voorstel van Rutte. Of vindt het bestuursakkoord nog steeds onzalig, ook nu de financiële paragraaf is verworpen. Er is in het geheim gestemd, dus we zullen officieel nooit weten wie wat gestemd heeft. Raar, want de wethouders stemden op het VNG-congres toch namens het volk?

We hebben het de communicatie-afdelingen van Olst-Wijhe en Raalte voorgelegd. Wat hebben jullie gemeenten gestemd? Geen antwoord. Via Twitter zijn we wel achter het stemgedrag van Raalte gekomen. Roger de groot zegt voor het akkoord en tegen de financiële paragraaf gestemd te hebben. We moeten – en dat doen we graag – hem geloven op zijn blauwe ogen. En op zijn tweets. Is dat de manier van communiceren met de burger?

Het gaat nogal ergens om. Rutte en de zijnen willen extra taken van rijk naar de gemeente verschuiven, maar tegelijk wil het kabinet bezuinigen op de huidige kosten. De problemen zitten bij de Henk en Ingrids die op de sociale werkplaats werken. De gemeenten moeten die werkplaatsen overnemen van het rijk, maar krijgen er te weinig geld voor om ze een beetje fatsoenlijk voort te laten bestaan. Dichter bij de burger is goedkoper, is de stelling van Rutte.

Het bestuursakkoord van Rutte is dus afgewezen. Maar de wollige politiek probeert dat soort zaken onbegrijpelijk voor de burger te maken. Gemeenten zeggen daarom dat ze het akkoord hebben aangenomen, maar dat ze niet met de financiering akkoord zijn. Minister Donner noemt dat een afwijzing: “niet helemaal akkoord is helemaal niet akkoord”.

Via tweets van Roger de Groot zijn we er achter dat Raalte voor het akkoord gestemd heeft, maar tegen de financiële paragraaf. Wat Olst-Wijhe er van gemaak heeft, is ons tot heden onduidelijk. Terwijl het toch zo belangrijk is. Want dit akkoord tussen rijk en alle Nederlandse gemeenten gaat over het leven van mensen die nu in sociale werkplaatsen werken en waar straks geen geld meer voor is. Sterker: er is een tekort van 700-miljoen in de rijksplannen. Wel handig te weten wat de Sallandse bestuurders er van vinden. ook handig te weten of ze voor het akkoord geweest waren zonder aanpassing van de financiële paragraaf. Zijn toch van die dingetjes waar je een volgende verkiezing rekening mee zou kunnen hiouden.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.