bedankt voor het mooie wrak

“Als je met je auto bent ingereden op een ander en je allebei uit de race ligt, stap je uit en bedank je elkaar voor het mooie wrak. En daarna pak je samen een biertje!” Zie hier de mores bij banger racing, een ruige autosport die momenteel enorm aan populariteit wint in het oosten van het land. De Kermis Boerhaar presenteert op zondag 10 juli de eerste banger race in Salland, de Klink Nijland Banger Race. “Het is een haantjessport”, vertelt Remon van den Berg van bangerteam The Green Hornets. “Wie heeft het meeste lef!”

Met de Green Hornets (de circa zestien leden zijn afkomstig uit Boerhaar, Heino en Wijhe) kent Salland sowieso één groot bangerteam, maar ook onafhankelijk van The Green Hornets beoefenen steeds meer Sallandse jongeren deze sport, zeg maar de overtreffende trap van autorodeo. Dat kan individueel, maar ook als team. Bij een banger race dien je in een speciaal geprepareerde auto (een oud barrel) zo snel mogelijk een aantal rondjes over een zand- of gravelcircuit af te leggen. De andere deelnemers mogen je daarbij van de baan duwen of op je botsen. Hierbij worden snelheden behaald van tot zo’n 90 kilometer per uur. En dat is dan nog maar bij de eerste manches. Later tijdens toernooien, wanneer alles wat nog kan rijden in de arena komt, gaat het nergens anders om dan elkaar een zo plat mogelijke auto te bezorgen.

Veel van de banger racers uit de regio zijn in de sport gerold via de autorodeo. Zo ook Remon en zijn teamgenoot Ferdi Dokman. “Het is veel heftiger dan autorodeo. Voor banger racing gebruik je vaak ook grotere auto’s. En als het nodig is, bouw je er ook nog een zwaardere motor in. Het spektakel zit ‘m in de vaart die je kunt opbouwen op het rechte stuk van de baan.” Het is geen sport voor mietjes benadrukt Remon. Maar dat wil niet zeggen dat de deelnemers geen angst kennen. Remon: “De eerste keer in Bentelo was ik behoorlijk zenuwachtig. Ik zat in de tweede manche. Ik had de kunst al een beetje kunnen afkijken, maar dan nog…” Ferdi: “Je voet staat te trillen op de koppeling. En als je dan vooraan staat en achter je een grote Amerikaan gas geeft, dan kijk je wel wat ongemakkelijk in de achteruitkijkspiegel.”

In verband met alle noodzakelijke aanpassingen aan de auto’s is banger race een vreselijk tijdrovende sport. Remon, een echte fanaticus, staat in drukke tijden wel vijf avonden per week en de zaterdag in zijn werkplaats. Hij schat dat hij in de twee jaar dat hij aan banger race doet, zo’n vijftien tot twintig auto’s heeft versleten. “Mensen die geïnteresseerd zijn, zou ik willen aanraden om zich eerst goed te laten informeren. Ga eens mee naar een race. Praat eens met de deelnemers. Weet waar je aan begint! En als je al last hebt van rug- of nekklachten hoef je er niet eens over na te denken!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.