alpe dhuzes sfeerverslag van de dag

“Gisterenochtend om half 5 ging bij ons de wekker, de dag waar we al een hele tijd naar hadden uitgekeken brak aan. Na een paar croissanten en stukken stokbrood controleerden wij de bandenspanning en maakten ons klaar voor vertrek. De officiële start van de Alpe d’HuZes was om half 5, echter besloten wij om wat later te starten aangezien de meeste van de 4.200 Alpe d’HuZessers dan al wel aan de klim waren begonnen. Om 5.15 passeerden wij gezamenlijk de startstreep, voordat wij bij bocht 21 waren (de bochten tellen af van 21 naar 1) stond er al menigeen de fietsers aan te moedigen. Vooral de doorkomsten in bochten toen het nog donker was, was indrukwekkend, overal stonden kaarsjes te branden. Tijdens het fietsen kwamen wij veel emotionele mensen tegen die de tocht voor hun naasten of familie fietsen, waarvan zij foto’s op hun shirt of fiets met zich mee naar boven namen.

Tot aan bocht 16 is de Alpe d’Huez erg stijl en vanaf bocht 16 is het allemaal wat beter te doen, we zijn redelijk rustig gestart om te voorkomen dat we aan het einde erg in de problemen zouden komen. In bocht 10 deden nog een aantal Sallanders van zich spreken, team Salland d’HuZes (uit Heino) had hier zijn supporters staan. Met een DJ en boel gezelligheid was het elke keer weer een genot om door bocht 10 te komen.

De eerste drie klimmen vonden wij elk goed te doen, alleen het afdalen met een temperatuur van ± 5 oC viel erg tegen. Tegen de middag begon af en toe de zon door te komen.

Onze verzorgers Peter en Tom stonden onder aan de berg de hele dag voor ons klaar met water en voeding. Om half elf had Simon zijn 3e klim erop zitten en ging aan de spaghetti welke Tom en Peter inmiddels hadden bereid. René ging wat later ook eten, René werd in de eerste afdaling al geplaagd door twee lekke banden, maar door de hulpauto’s van de organisatie werden deze problemen snel verholpen. Na zijn 4e klim ging Sjoerd ook aan de spaghetti.

Naarmate de dag vorderde werd het alsmaar drukker op de berg, met name de bochten stonden vol met mensen die iedereen hartstochtelijk naar boven schreeuwden. Na de laatste bocht (bocht 1) kwam je al het plaatsje Alpe d’Huez ingereden echter moest er nog 2 kilometer worden doorgefietst naar de finish. Het plaatsje was de hele week al in het teken van de Alpe d’HuZes stond was voor één dag in waar feest veranderd. Bandjes, fanfare, uitpuilende terrasjes en joelende mensen langs de kant gaven alle fietsers een extra boost. Naast veel fietsers waren er ook hardlopers die de Alpe bedwongen.

Om half 5 fietste Sjoerd de finishstraat in, waar hij de laatste 150 meter met de handen in lucht uitreed. Een kwartier later kwam Simon voor de 6e keer onder oorverdovend lawaai juichend de finish over. Om half zeven kwam ook René voor de zesde keer de streep over. Tom en Peter waren inmiddels via de achterkant van de Alpe d’Huez ook naar de top gereden en stonden ons daar samen met onze ouders, die de hele dag ons stonden aan te moedigen, op te wachten. 3x 87 klimkilometers en 13,5 uur verder hadden we alle drie zere spieren, zere botten en ons leeggereden, maar een erg voldaan gevoel wat het afzien dubbel en dwars waard maakte. Uit de reacties uit Nederland, leek het dat Simon 5x in plaats van 6x de Alpe d’Huez had beklommen, echter was dit een storing in de tijdwaarneming (welke via internet was te volgen), waardoor de vierde klim niet werd geregistreerd. Met zijn drieën dus achttien keer de top bereikt! Naar een paar blikjes cola en wat eten gingen we afdalen naar de camping, op weg naar beneden kwamen we nog zwoegende fietsers tegen die probeerden om voor 8 uur (tijdslimiet) de top de bereiken. Eenmaal op de camping viel ons naar een paar blikjes bier en ogen zo’n beetje dicht en zochten we ons bed op.

Ten tijde van het schrijven van dit verhaal is het vrijdagmiddag 3 uur. Alle drie hebben we een goede nachtrust gehad en besloten om een rustdag in te lassen. Peter en Tom die ons gisteren de hele dag hebben bijgestaan zijn momenteel bezig met het beklimmen van de Col de Glandon. Wanneer ze terug zijn zullen wij alvast het een en ander gaan inpakken en morgenvroeg met een voldaan en trots gevoel vertrekken richting Raalte en dan de vakantie met z’n allen afsluiten bij de Golden Earring op Ribs & Bleus!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.