alle ploegen bekend tourspel kan beginnen

Alle Tourploegen zijn bekend. Enkele ploegleiders wachtten met het samenstellen van hun formatie de nationale titelstrijd van afgelopen zondag af. Ramunas Navardauskas heeft er zijn uitverkiezing bij Garmin-Cervélo aan te danken, hij werd kampioen van Litouwen. De deelnemers aan het Tourspel kunnen dus eindelijk hun team definitief samenstellen.

We vroegen Onze Man, CRT-wielerdeskundige, om zijn reactie op de deelnemerslijst. “Al jaren is wielrennen een wereldsport,” begint hij zijn verhaal. “We moeten eerlijk zijn als we het hebben over de grote jaren van het Nederlandse wielrennen: Jan Janssen en Joop Zoetemelk wonnen de Tour toen er alleen maar Belgen, Fransen, Italianen en Spanjaarden meededen, hier en daar een verdwaalde Portugees, Duitser of Luxemburger. Dat is nu wel anders. Zaterdag staan er 28 verschillende nationaliteiten aan de start. Frankrijk levert natuurlijk het leeuwendeel, met 46 deelnemers. Enkele Franse teams hebben een wildcard, vandaar. Er zijn 27 Spanjaarden en 15 Belgen en Italianen. Uit Nederland en Duitsland nemen 12 renners deel. Daar staan zeven landen tegenover met welgeteld één deelnemer.”

Onze Man zocht nog meer uit. “De Amerikaanse ploegen zijn het meest gemêleerd. Zowel HTC-Highroad als Radioshack hebben zeven nationaliteiten in de ploeg. Daar staan liefst vier teams tegenover die een heel eenkennige ploegleider lijken te hebben. Europcar doet zijn naam bepaald geen eer aan, of het moet zijn dat die chauvinistische Fransen vinden dat Europa en Frankrijk synoniemen zijn. Ook Saur-Sojasun bestaat geheel uit Fransen. Euskatel-Euskadi telt slechts Spanjaarden, al hoop ik dat de Baskische afscheidingsbeweging ETA dat niet leest. Voor ik het weet heb ik een bomaanslag te pakken doordat ik over Spanjaarden, en niet over Basken spreek. Tenslotte Katusha, dat bestaat geheel uit Russen. De oude tijden van de Koude Oorlog lijken te herleven, maar daarover morgen meer.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.