afvalwater gaat tijenraan verwarmen

Vies water gebruiken om het zwemwater in zwembad Tijenraan op te warmen. Het is een idee van het internationale energieproject Inners. Dit project wil het hergebruik van (water)energie stimuleren. Het is de bedoeling om in het najaar concrete plannen te presenteren over hoe deze unieke vorm van energiewinning verder moet worden vormgegeven. Waterschap Groot Salland werkt samen met Inners en heeft de leiding over het hele idee rondom Tijenraan.

Dinsdagmiddag vond het startschot van het project plaats. Verschillende partners van Inners, universiteiten, onderzoeksbureaus en bedrijven brachten die dag een bezoek aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie en aan Tijenraan. Hier kregen zij een rondleiding en meer informatie over het project. In Tijenraan werd het allereerste schone water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het competitiebad gegoten en daarmee was de aftrap van het project een feit.

Het is de bedoeling om via een pijpleiding restwarmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte te transporteren naar Tijenraan. In de waterkringloop is namelijk een grote hoeveelheid energie aanwezig. Van deze energie wordt nu geen gebruik gemaakt. Volgens Henk Bosch, medewerkers communicatie bij Waterschap Groot Salland gaat het om een uniek project. In Salland is nog nooit zoiets gedaan.

De nieuwe manier moet ervoor zorgen dat Tijenraan geen energie meer van buiten hoeft te krijgen, waardoor de energie goedkoper en duurzamer wordt. Daarmee wordt het ook voordeliger voor de gemeente. Voor nu wordt er een haalbaarheidsonderzoek opgestart, het is volgens de initiatiefnemers zeker dat de nieuwe manier gaat werken en kosten bespaart, maar hoe de warmte efficiënt getransporteerd kan worden, is nog even de vraag. Rond het najaar komt energieproject Inners met voorstellen. De gemeente Raalte is als eigenaar van het zwembad ook betrokken bij het project en heeft al een financiële bijdrage toegezegd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.