acora groot geworden door klein te blijven

Anno 1962 begon Jan Vlaskamp als hobby in een schuurtje in Raalte met een kleine offsetpers een drukkerij. Eenmaal op leeftijd werd het bedrijf vanuit Wijhe voortgezet door zoons Loeke en Marcel Vlaskamp. Zij timmerden verder aan de weg en wisten Acora uit te bouwen tot een moderne, volwassen handelsdrukkerij en -printerij met klanten door heel Nederland. De afgelopen twintig jaar is er dus aardig wat veranderd. Op één ding na: “We zijn nog altijd een echt familiebedrijf, met de ouderwetse service die daarbij hoort.”

Drukkerij Acora is een kleine drukkerij waar kwalitatief hoogwaardig handelsdruk- en printwerk wordt vervaardigd. Sinds de oprichting is Acora altijd een familiebedrijf geweest. De basis wordt gevormd door Loeke en Marcel Vlaskamp. Laatstgenoemde verzorgt de technische realisatie van het drukwerk en Loeke Vlaskamp regelt als eerste aanspreekpunt alle voorkomende werkzaamheden er omheen. Een mooie balans, die waar nodig versterkt wordt door andere familieleden. Het familie-aspect ziet Vlaskamp dan ook als één van de succesfactoren van het bedrijf dat, ondanks de vele problemen bij branchegenoten, nog altijd jaarlijks in omzet weet te groeien: “Oprechte betrokkenheid, onvoorwaardelijke service en altijd gaan voor kwaliteit zit er bij ons echt ingebakken. Dat uit zich in een trouw klantenbestand, verspreid van Salland tot Twente, Zwolle, Apeldoorn en zelfs Amsterdam.”

Hoewel Acora in Wijhe bekend staat om familiedrukwerk, vormt dit slechts een klein onderdeel van de werkzaamheden. Vrijwel het grootste deel in de orderportefeuille wordt ingevuld door handelsdrukwerk. In de breedste zin van het woord. Vlaskamp: “In principe drukken we alles wat met papier te maken heeft. Van huisstijldragers tot brochures, van posters tot magazines en wat daartussen zit. Door te investeren in kennis en productiemiddelen houden we de actuele techniek op het gebied van reproductie up-to-date. Zo werken we inmiddels met twee tweekleurenpersen die aangestuurd worden via CTP (computer to plate). Een technologie waarbij digitale bestanden rechtstreeks omgezet worden naar drukplaten, zonder dat er eerst films gemaakt moeten worden. Dit scheelt extra instelkosten en verhoogt de kwaliteit van het drukwerk aanzienlijk.” De meeste drukorders zijn echter nog niet klaar op het moment dat ze van de pers rollen. Op gebied van afwerking verzorgt Acora dan ook vrijwel alles in eigen huis. Vouwen, stansen, rillen, nummeren, perforeren, wire-o binding, maar ook lamineren en garenloos inbinden. Daarnaast beschikt het bedrijf over een vergaarmachine voor gebonden uitgaven. Zelfs handeling en verzending behoren tot de mogelijkheden.

Voor het opmaken en aanpassen van drukbestanden beschikt Acora over een eigen dtp-studio die folders, brochures, maar ook logo’s, visitekaartjes, enveloppen en briefpapier grafisch vormgeeft. Ook is hier alle benodigde kennis aanwezig voor een adequate verwerking van bestaande of aangeleverde bestanden ten behoeve van het eerder genoemde Computer-To-Plate-systeem. Naast hoogwaardige kwaliteit, vormt service een belangrijk aandeel in de werkwijze van het Wijhese bedrijf. Vlaskamp: “De continuïteit in het bedienen van zakelijke partners ontstaat door het leveren van kwaliteit, snelheid en service. Door alles in eigen huis te doen, kunnen we dat hele proces goed managen. Maar vooral betrouwbaarheid, prettig zaken doen, meedenken, adviseren en de gestelde doelen realiseren is bij ons de norm. Al met al zetten we zo een heel goede prijs-kwaliteitverhouding neer. In tegenstelling tot sommige collega’s, ervaren wij ook weinig concurrentie van de zogenaamde internetdrukkers. Qua prijs kunnen we prima meekomen, bij 1, 2 of 3 kleurendruk zitten wij er regelmatig zelfs onder. Ons motto is: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Bij ons vind je geen poespas, maar gewoon degelijk vakwerk. Voor minder dan honderd procent gaat het hier de deur niet uit.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.