weg met de welstandscommissie

Commentaar – Toekomstige bewoners van Westenlanden Noord in Nieuwleusen willen gewoon moderne huizen bouwen en niet vast zitten aan huizen met een boerderij-achtig uiterlijk. Maar een paar ambtenaren hebben die boerderij-look nu eenmaal bepaald en zie daar dan nog maar eens onderuit te komen.

Opzienbarend in dit verhaal is dat de welstandscommissie vindt dat de gemeente iets soepeler te werk moet gaan. Als bewoners immers modern willen bouwen, moet dat toch kunnen? Vindt de Welstand. Je zou haast denken dat een van die bewoners vriendjes heeft bij Het Oversticht, want als er nou één club is die niet met bewoners meedenkt, als er nou een club is die vastgeroest zit aan regeltjes, dan is het de Welstand wel.

Het is te gek voor woorden dat in een land dat schreeuwt om minder regels, er nog een instantie als Het Oversticht bestaat. Het Oversticht – zeggen ze zelf – is een genootschap tot bevordering en instandhouding van het stedelijk en landelijk schoon en expertisecentrum voor ruimtelijke kwaliteit. Maar feitelijk is het een stelletje dwarsliggers dat keer op keer verrassende besluiten neemt.

Twee voorbeelden:

1: een nieuwbouwhuis moest witte stenen hebben. Maar de bouwer wilde ietwat gelige. Die heette bij het ene bedrijf geel-blond, bij het andere bedrijf wit-blond. De gele steen mocht niet, de witte (die exact dezelfde was) mocht wel.

2: een dakpan op een schuur in het buitengebied mocht niet rood, maar moest zwart zijn. Stond mooier. Terwijl overal in de buurt de daken of rood of van golfplaat zijn, één uitbouw is zelfs rood én zwart. Het vermoeden rijst dat de aanvraag over rood ging, dus moest het zwart zijn.

“Och, we hebben de kachel er maar mee aangestoken”, hoorden we recent iemand zeggen die zich heel verstandig niets aantrok van al die dwaze regels. En dat krijg je natuurlijk, niemand neemt zo’n club nog serieus. Maar je hebt er wel mee te maken.

De Raalter VVD riep in 2007 al eens dat ze van die Welstand afwil. Vooral omdat mensen heus niet zo dom zijn oerlelijke bouwwerken neer te zetten, want uiteindelijk is een huis ook een soort van spaarpotje, je wil liever dat het meer waard wordt dan minder. We zijn benieuwd hoe de stand van zaken is.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.