twintigste editie van tentfeest schoonheten

“Toen ’t Scheultie 25 jaar geleden begon, werden er met enige regelmaat discoavonden gehouden”, vertellen Han van de Mars en Frank Grolleman namens de organisatie van het tentfeest. “Met de opbrengst daarvan konden de vrijwilligers destijds de exploitatie van het gemeenschapscentrum financieren. Hans Ruiter en Theo Otten waren daarbij twee drijvende krachten. Ze maakten deel uit van een klein team van aanjagers, waarover ook nu nog met veel respect wordt gesproken. Later is het tentfeest in de plaats gekomen van die dansavonden. Tijdens de eerste editie hadden we Normaal. Zonder vloer in de tent. Het was een enorm zaakje.”

Het feest telt twee dagen. Enkele jaren geleden werd afscheid genomen van de vrijdagavond. “We zijn gaan doen waar we goed in zijn”, legt Han uit. “En dat is een feest organiseren. De vrijdagavond gebruikten we voor kleinere activiteiten zoals een kaart- en een dartstoernooi. Enorm veel werk, terwijl er doorgaans maar een mannetje of vijftig op af kwam.” Het Scheultie DJ Team zal zaterdagavond zorgen voor een show met veel publieksinteractie. “Denk maar een beetje aan de Poco Loco Show”, vertelt Frank. “Wat er precies gaat gebeuren, weten wij ook niet, maar de DJ’s zullen er met veel ongein voor zorgen dat het publiek goed bij de show betrokken wordt.” Het DJ-team krijgt daarbij ook de hulp van een aantal lieftallige ‘gogo’-danseressen. Bovendien zal niemand minder dan voormalig topschaatser, zanger en entertainer Erik Hulzebosch een optreden verzorgen. Aanvang is om 21.00 uur. De entree bedraagt 8 euro.

Zondag gaat het programma vanaf 10.15 uur verder. Dan wordt het startschot gegeven voor een steptoertocht van 30 kilometer. Grote man daarachter is Han, die inmiddels geldt als de Sallandse stepambassadeur. Vanuit Villa Annie in Schoonheten, die hij samen met zijn vriendin Jenny Bakker beheert, biedt hij zelf ook diverse steparrangementen aan. Om 13.15 en 15.00 uur starten er twee gezinstochten van 12 kilometer. Onder de deelnemers aan de steptochten wordt een kickbike ter waarde van 250 euro verloot. Bovendien krijgen ze allemaal een T-shirt en een bidon aangeboden. “De organisatie van de steptochten kost natuurlijk nogal wat”, vertelt Han. “Maar gelukkig is het geen enkel probleem om sponsoren te vinden. Veel ondernemers uit de regio werken mee. Ze vinden het prachtig dat er zoveel mensen tegelijk aan het bewegen zijn.”

Rond 13.30 uur zal het Heetense ouderenkoor Germania enkele liederen zingen. De formatie Reeperbahner Stimmungsmacher tapt daarna uit een heel ander muzikaal vaatje. Deze feestband steekt bekende liedjes in een uitbundig schlagerjasje. Daarbij wordt het gaspedaal niet geschuwd. Want als het nodig is, speelt de band net zo gemakkelijk een set vol nummers van Normaal. Buiten staat er een trialdemonstratie op het programma van oud-Europees kampioen Alex van den Broek. Hij zal op zijn motor diverse moeilijke hindernissen nemen. De entree is gratis. “En verder is er natuurlijk van alles te doen voor de kinderen”, vertellen Han en Frank. “Die worden de hele middag bezig gehouden, zodat pa en ma een feestje kunnen bouwen. Het is doorgaans één grote reünie. We noemen het ook wel de ‘preak en proat’-middag.”

De opbrengst van het feest wordt ook nu, negentien jaar later, nog steeds gebruikt voor gemeenschapscentrum ‘t Scheultie. “Je staat er van te kijken hoeveel er in ’t Scheultie gebeurt”, vertelt Han. “Yoga, biljarten, volksdansen, breien en nog veel meer. Het centrum is elke dag bezet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.