teruggekeerde vlinder was nooit echt weg

De zeldzame Aardbeivlinder is gesignaleerd op de Sallandse Heuvelrug. Een groepje vrijwilligers van Natuurmonumenten vond vier exemplaren van de zeldzame vlindersoort. Toezichthouder van de Sallandse Heuvelrug, Arend Spijker, zegt dat de vlinder nooit verdwenen was van de Sallandse Heuvelrug. “Op de Sallandse Heuvelrug is een klein gebiedje waar de Aardbeivlinder niet meer voorkwam, daar is hij nu weer gezien.”

‘’Er wordt op verschillende manieren op de Sallandse Heuvelrug geïnventariseerd, de vlinders zijn lokaal gebonden aan een gebied, het is ook maar een klein vlindertje dus die legt geen grote afstand af’’, aldus Arend Spijker. Wat de media verteld is dus niet helemaal waar, volgens verschillende kranten was de vlinder in 2006 gesignaleerd op hellinghoogveen, terwijl de Aardbeivlinder ook al op plekjes op de Sallandse Heuvelrug voorkwam. Ook Chris van Swaay van de Vlinderstichting is de vlinder al decennia bekend. ‘’ De aardbeivlinder kwam en komt voor in Nederland, ook in Salland. Zeker op vier locaties. Ook wordt de vlinder al twintig jaar gemonitord, er is dus geen sprake van de terugkeer van de Aardbeienvlinder.’’

Het beestje is slechts 11 millimeter groot en houdt van voedselrijk en vochtig grasland. De verschijning van de vlinder op het hellingveentje heeft niks te maken met de klimaatverandering. ‘’Wat de vlinder nodig heeft is de Tormentil en die kwam al voor op het hellingveentje, ook heeft de vlinder nectarplanten nodig’’ zegt Arend Spijker.

Of de vlinder nu op het hellingveentje blijft is volgens Arend Spijker niet te zeggen. ‘’In de natuur is niks zeker, de vlinder is een uniek soort en het gebiedje is maar klein, we zullen dus af moeten wachten of de vlinder er blijft.’’

Het nieuws dat de Aardbeivlinder is teruggekeerd is onjuist. Alleen op die ene locatie waar het vlindertje nu weer is gevonden, daar is hij teruggekeerd.

Door: Tjarda Polderman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.