speciale dag voor vrijwilligers aardehuis

Vereniging Aardehuis Oost Nederland houdt op zaterdag 7 mei een dag speciaal voor alle vrijwilligers die mee zullen helpen aan de bouw van de aardehuizen. Voor overig publiek is er in de middag een informatiekraam, ingericht op het toekomstige bouwterrein. Deze kraam zal tussen 14.00 en 16.00 uur te vinden zijn op het toekomstige bouwterrein, tussen de Jan Schamhartstraat en het spoor. Verder bestaat het programma uit een presentatie over het project en de stand van zaken, een aantal workshops die te maken hebben met de bouw van een aardehuis, een bezichtiging van de bouwlocatie en een lunch.

Als de bouwbestemming van Zonnekamp Oost gewijzigd en de bouwvergunning verleend is, zal de bouw van dit eco-project deze zomer van start gaan. Alle huizen zijn inmiddels vergeven en de vereniging staat op het punt de benodigde grond aan de zuidrand van Zonnekamp Oost aan te kopen. De ecowijk zal bestaan uit 23 aardehuizen met organische vormen, een gemeenschapshuis, een bezoekerscentrum, natuurlijke speelplekken, groentetuinen en wat kleinvee.

Een Aardehuis is een volledig zelfvoorzienende woning wat betreft warmtehuishouding, energie, watervoorziening en -zuivering. Autobanden die met zand gevuld zijn en daarna keihard worden aangestampt zijn de bouwstenen voor de dragende muren van de huizen. Alles wordt afgewerkt met een dikke laag leem, waardoor de huizen van buiten en van binnen een natuurlijk sfeer uitstralen. De noordzijde van de huizen wordt ingepakt met een aardewal, waardoor de huizen als het ware het karakter van een heuvel krijgen.

Vrijwilligers

De bouw van de aardehuizen zal grotendeels gebeuren door de toekomstige bewoners zelf. Daarnaast worden zij geholpen door een groot aantal vrijwilligers. Elke bouwdag zijn er deskundigen die zowel de bouwende bewoners als de vrijwilligers ondersteunen en aansturen. Het werk dat door vrijwilligers kan gebeuren varieert van het kruien van aarde, het stampen van de autobanden, het stucen van de muren met leem, het bouwen van binnenmuren met leemstenen, mozaïeken en voor de handigere vrijwilligers ook houtwerk zoals kozijnen, dak en deuren. Hoe vaker een vrijwilliger meehelpt, hoe gevarieerder het werk kan zijn.

Op staging2.aardehuis.nl is meer informatie te vinden over het project, vrijwilligerswerk tijdens de bouw en de vrijwilligersdag. Via meedoen@aardehuis.nl is het mogelijk om aan te melden om mee te doen met de vrijwilligersdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.