sallandse jeugd heeft weinig zelfvertrouwen

De Sallandse jeugd doet het goed wat betreft sociale vaardigheden, maar op het gebied van zelfvertrouwen scoort de jeugd ondermaats. Dit zijn een paar van de uitkomsten van een onderzoek naar de sociale competenties van de Sallandse jeugd. Dit onderzoek werd in opdracht van Sport & Cultuur Academie Salland (SCAS), voor het project Fit for Life, gedaan door Kennispraktijk en Hogeschool Edith Stein. De uitslag werd afgelopen woensdag bekend gemaakt in het HOFtheater, waar op dat moment een bijeenkomst plaatsvond van SCAS. Daarnaast kregen de bezoekers informatie over de Carmel Classes en een update van de laatste ontwikkelingen binnen SCAS.

Het onderzoek dat werd gedaan betreft een nulmeting, voorafgaand aan de programma’s van Fit for Life. Wanneer de opleidingen van Fit for Life van start zijn gegaan zullen er nog enkele metingen worden gedaan, waarbij gekeken wordt of er verschillen zijn waar te nemen dankzij Fit for Life.

Vijf belangrijke conclusies uit het onderzoek:

1. School sport en cultuur bieden samen veel kansen om positief bij te dragen aan de sociale competentie van de Sallandse jeugd.

2. Uit zelfbeoordeling blijkt dat de Sallandse jeugd het in het algemeen redelijk goed doet op sociale competentie.

3. Jongeren van het vmbo verschillen van jongeren van het mbo en jongens en meisjes verschillen op sociale competentie.

4. Het minst positief doet de Sallandse jeugd het op assertiviteit en zelfvertrouwen.

5. Gepleit wordt om Fit for Life te richten op omgang met elkaar, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen.

Fit for Life start komend jaar met opleidingen op het gebied van dans, musical, handbal, wielersport, voetbal en Multimovez voor leerlingen van klas 1 van het vmbo. Leerlingen kunnen steeds voor een periode van circa acht weken een onderdeel kiezen. Daarna kan er eventueel worden geswitcht. De programma’s zullen worden afgestemd op de al bestaande Carmel Classes. Bij de opleidingen is extra aandacht voor de punten die uit het onderzoek naar voren kwamen.

Ook bij Landstede wordt een start gemaakt met sport en cultuurtrajecten. Bij de invulling van de programma’s en de begeleiding van de leerlingen werken de SCAS-scholen Carmel College Salland en Landstede nauw samen met ketenpartners Rohda Raalte, SV Raalte, CRT Raalte, GIBO groep Kwiek, CHS, Song & Dance, HOFtheater, gemeente Raalte, Hogeschool Windesheim en Hogeschool Edith Stein.

De opleidingen van Fit for Life geven leerlingen tevens kans hun talent te ontwikkelen. Tijdens de bijeenkomst van woensdag waren ook diverse talenten te zien en te horen. Er werd een interview gedaan met Niels Wellenberg (speler van NEC en oud-leerling van Carmel College Salland), die vertelde over de situatie van een aantal jaren terug, toen hij school en voetbal moest combineren. De band Anyway, bestaande uit vier leerlingen van het vmbo van het Carmel College Salland, speelden voorafgaand, tijdens de pauze en na afloop van de bijeenkomst rockmuziek in de foyer. Ook lieten veertien meiden van havo/vwo een streetdance-act zien op het podium van het HOFtheater.

Een uitgebreidere samenvatting van de resultaten uit de nulmeting, is in boekvorm verkrijgbaar door een e-mail te sturen naar mirjam.borger@scas-salland.nl met daarin de adresgegevens. Het boekje wordt dan toegestuurd. Meer informatie over SCAS en Fit for Life is te zien op staging2.scas-salland.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.