rob de winter fc twente hot ook in salland

Rob de Winter, normaal politiek columnist op onze site, houdt van voetbal. Dat wisten wij hier op de redactie ook niet hoor, maar dat blijkt uit zijn nieuwe column. “FC Twente, het is hot, ook in Salland,” stelt Rob.

FC Twente is hot, zeker ook in onze regio. Het kan u dan ook bijna niet ontgaan zijn dat FC Twente zondag beslag heeft weten te leggen op de KNVB-beker met een winst op Ajax in een zeldzaam spannende finale in de Rotterdamse Kuip. Het is een prijs in reeks van meerdere successen dat eigenlijk begon met het Twentse landskampioenschap van afgelopen seizoen. Daarbij kan de FC aankomende zondag zelfs voor een tweede jaar achtereen deze belangrijkste prijs in het Nederlandse clubvoetbal bemachtigen en dat is ook in onze omgeving niet onopgemerkt gebleven. FC Twente kweekt sympathie.

Het succes van Twente is niet alleen een puur sportieve prestatie. Het staat ook symbool voor bredere regionaliseringtendens zoals deze in een eerdere column al eens is vermeld. Tukkers, Friezen, Groningers en Limburgers voelen qua mentaliteit in toenemende mate meer verbondenheid met elkaar dan met de rest van Nederland. Regionalisme vs. nationalisme komt dus ook naar voren in het voetbal waarbij mensen die voorheen niets met voetbal hadden plots fanatiek Twentefan worden vanuit de ambassadeursrol die van zo’n club uitgaat ten opzichte van de rest van het land. Waar in voetbalpraatprogramma’s veelal de organisatie van clubs als sc Heerenveen en geroemd wordt, gaat men nog wel eens voorbij aan deze dieperliggende oorzaak van het succes van de provincieclub. Voetbalsuccessen doen minderwaardigheidscomplexen van ten opzichte van de Randstad verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een groot spandoek van de Twente fans met daarop de tekst ‘samen in strijd tegen het moderne voetbal’ vat de bovengenoemde tendens in één zin samen. Twentefans doelen hiermee natuurlijk op Ajax dat gezien wordt als het symbool van de Randstadstedelijke duiventil waarbij de glorie van het individu veelal belangrijker lijkt dan het succes van het collectief. De onrust binnen de Amsterdamse club waar prominente bestuursleden en clubiconen publiekelijk met elkaar overhoop liggen is hier het meest recente voorbeeld van. Met name dat publieke moddergooien wordt veelal met afschuw bekeken, ook door de Sallandse voetbalsupporter waardoor het gemoedelijke FC Twente de laatste tijd juist veel sympathie oogst.

Toch ontkomt Twente ook niet aan één oeroude voetbalwet want sympathiek of niet, de populariteit van een club is toch altijd nog vooral gebaseerd op behaalde successen. Als je wint heb je vrienden.

Rob de Winter