ribs en blues film van 15 jaar terug

Bovendien zal bij RTV Raalte op vrijdag 10 juni, aan de vooravond van Pinksteren, op elk half uur de film te zien zijn die drie jonge Zwolse filmmakers bij het tienjarig bestaan vijf jaar geleden maakten over Ribs & Blues. De televisieprogramma’s van RTV Raalte zijn in de gemeente Raalte te zien op het Tekst TV Raalte kanaal 6 of enkele dagen later op internet via ‘Gemist’ op de site staging2.rtvraalte.nl

De film uit 1997 werd dit voorjaar weer teruggevonden door Ruud Hendriks, de allereerste voorzitter van Ribs & Blues. In eerste instantie zocht Hendriks enkele malen zijn uitgebreide CD en DVD-collectie door totdat hij zich realiseerde dat vijftien jaar geleden de videoband nog in gebruik was. Daarna was de film snel gevonden. De technische kwaliteit van de band bleek nog behoorlijk goed te zien, zo heeft eindredacteur Jeannette Medema van RTV Raalte bij inspectie geconstateerd.

De film geeft een uniek beeld van de allereerste keer dat Ribs & Blues, toen nog op de Herenhof, de Plas en de Markt tijdens Pinksteren werd gehouden. En meteen een daverend succes was dat zich daarna al vijftien jaar heeft voortgezet. Feitelijk is de film een semi-historisch verslag geworden met bijvoorbeeld het spectaculaire optreden van een swingend zwart gospelkoor in de Kruisverheffing. De honderden aanwezigen, waaronder de toenmalige burgemeester Zuidwijk, klapten, zongen en dansten uiteindelijk enthousiast mee in de normaal zo devote Raalter basiliek.

Ook is te zien hoe voor de eerste keer van grote stapels afvalhout de bekende huisjes van Ribs & Blues werden opgebouwd. Anno 2011 worden die door de leden van de technische commissie van de Stöppelkaters nog steeds opgebouwd en na het pinksterweekeinde weer netjes afgebroken en een jaar veilig opgeslagen. Tevens is te zien dat vijftien jaar geleden Harry Muskee van Cuby & The Blizzards, bijna zeventig jaar, nog als een jonge hond op het podium stond.

In de film zijn vele honderden jonge en oudere Raaltenaren in actie te zien; bouwend, afbrekend maar vooral feestvierend. De beelden geven een goed beeld van een tijd die pas vijftien jaar geleden is, maar waarin het nodige is veranderd. Dat geldt zowel voor Raalte zelf als voor Ribs & Blues dat in 2001 de overstap naar de Domineeskamp maakte.

Voor de vijftiende versie van het gratis toegankelijke Ribs & Blues op het opnieuw vergrote festivalterrein de Domineeskamp op 12 en 13 juni worden rond 50.000 bezoekers verwacht. In totaal treden er 21 bands op twee podia op. Naast het bekende Kids Corner, Adventureland en Theaterland is er nu speciaal Barbecueland waar vier regionale BBQ-bedrijven bijzondere specialiteiten zullen bereiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.