Home / archiefcentraal / oranjeconcert plaskerk niet bijzonder populair

oranjeconcert plaskerk niet bijzonder populair

De Plaskerk in Raalte vormde vrijdagavond het decor voor het Oranje Concert, gegeven door Gijsbert Lekkerkerker. De orgelvirtuoos haalde werkelijk alles eruit wat het Detlef Kleuker orgel in zich had. De weinige aanwezigen waren dan ook dolenthousiast.

In een kort interview voorafgaand aan dit bijzondere concert stelde presentator Benne Solinger Lekkerkerker enkele vragen, waardoor de aanwezigen hem beter leerden kennen.

Naast het Echo Fantasia in D Klein van J.S Bach vertolkte hij op wonderbaarlijke manier het lied Merck toch hoe Sterk, één van de bekendste geuzenliederen, in een bewerking van een van zijn leermeesters Cor Kee. Het orgel kwam bij dit nummer volledig tot zijn recht, van bijna hardrockachtige tonen, tot zeer zachte lieflijke klanken.

Verder konden de aanwezigen luisteren naar een van de populairste sonates van Bartoldy, namelijk Sonate 6 in D mol en werden zeven variaties over Willem van Nassau vertolkt op het orgel.

Tot slot speelde Lekkerkerker een fantasie over het Wilhelmus. Hierin wisselden het Wilhelmus en ‘Dat ’s Heren zegen op u daal’ als in een soort echo elkaar af, waarna door de aanwezigen staande twee coupletten van het Wilhelmus werden gezongen.

Op verzoek van ds. Sjouke Bruining gaf Lekkerkerker een toegift van het lied ‘Leid mij Heer’, dat dezelfde dag gespeeld was bij het huwelijk van prins William en zijn bruid Kate.

Lees ook

Werken van Theo Kurpershoek in Het Nijenhuis

ZWOLLE – Tot en met 6 februari is in Kasteel het Nijenhuis bij Heino een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.