opnieuw pad vernoemd naar familie haye

Burgemeester Zoon heeft woensdag samen met Flip Jonkman de officiële opening van het Hayepad in Heino verricht. De onthulling van de straatnaambordjes vond onder grote publieke belangstelling plaats.De naam is een eerbetoon aan de familie Haye die het grootste deel van de vorige eeuw aan de Blankenvoortsweg woonde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden drie telgen van de familie gefusilleerd nadat één van hen zijn betrokkenheid bij de moord op de Zwolse NSB-er Egbert Koopman had bekend. Sinds de jaren ’50 had Heino al een Hayeweg, maar deze werd in ’84 opgeheven in verband met de aanleg van de Rondweg Heino. Met de ‘installatie’ van het Hayepad komt een lang gekoesterde wens van Heinoër Flip Jonkman uit.

Het Hayepad wordt de naam van het fietspad dat vanaf de afslag Laag Zuthem door de tunnel heen richting Dalfsen loopt. Het pad voert deels over het voormalige land van de familie Haye. Jonkman, opgegroeid aan de Zwolseweg en een oud-buur van de familie Haye, heeft het idee voor het Hayepad geopperd bij de gemeente. “De familie Haye was in de oorlogsjaren erg betrokken bij het verzet. Dat de eerdere Hayeweg door de aanleg van de rondweg is komen te vervallen, vond ik al enorm jammer. Vooral als je keek naar de manier waarop. In verband met de plannen voor de aanleg van de rondweg is de familie begin jaren tachtig onteigend. Hun huis moest verdwijnen. De familie weigerde echter te vertrekken. Het conflict liep zo hoog op dat de weduwe Wil Haye-Wandosa samen met drie van haar kinderen werd opgepakt. Ja, de Haye’s konden erg fel zijn!”

Jan Willem Haye (1881-1962), oftewel de Olde Haye, was een graag geziene man in Heino en omstreken. Hij trouwde in 1910 met Johanna Grotenhuis. Drie jaar later overleed zijn vrouw op 24-jarige leeftijd. Als weduwnaar met twee kinderen hertrouwde hij in 1914 met Neeltje Bergwerf uit Scheveningen. Uit dit tweede huwelijk werden acht kinderen geboren. In de Tweede Wereldoorlog raakte de familie betrokken bij de ondergrondse. Het liep mis op 18 mei 1943. Willem Haye en zijn maat Klaas Muller zaten in het café in Heino. Muller moest zich melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland en dat zat de twee niet lekker. De komst van NSB-er Egbert Koopman uit Zwolle zorgde voor olie op het vuur. Uiteindelijk ontaarde het in een ruzie met de NSB-er, die echter door de cafébaas gesust werd. De twee besloten daarop Koopman te achtervolgen. Bij Landgoed Den Alerdinck werd hij vermoord. De weg waaraan dat gebeurde, staat nog steeds bekend als het Koopmans paadje. De twee werden echter verraden en gearresteerd. Er volgde een bekentenis. De Duitsers waren woest en besloten een voorbeeld te stellen. Niet alleen Willem Haye en Klaas Muller werden gefusilleerd, ook Willems jongere broers Cornelis en Paul en een neef van de familie Haye. “In totaal dus vier leden van de familie Haye, waarvan er drie part noch deel hadden aan de dood van Koopman. Ja, het was dan wel een moord, maar zo ging dat in de oorlog”, vertelt Jonkman.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.