open huis gemeenschapscentrum pinokkio

Gemeenschapshuis Pinokkio in Boerhaar presenteert zaterdag 14 mei een open huis. Iedereen krijgt de gelegenheid om (opnieuw) kennis te maken met het gerenoveerde gebouw. Het open huis markeert de start van een nieuwe fase voor het gemeenschapshuis. “We willen Pinokkio nog meer op de kaart zetten als gemeenschapscentrum”, vertelt Jeanette Koekkoek, voorzitter van Stichting Pinokkio. “Als bestuur kunnen we het niet alleen. Met de renovatie hebben we een voorzet gegeven, nu is het aan de gemeenschap om er gebruik van te maken. Met de huidige opzet hopen we in elk geval 25 jaar verder te kunnen.”

Pinokkio bestaat al 25 jaar als gemeenschapscentrum. Daarvoor deed het gebouw dienst als landbouwschool en (later) kleuterschool. Dat er wat moest veranderen, stond na het verlies van de peuterspeelzaal (zo’n anderhalf jaar geleden verhuisd naar de Bieënkorf in Wijhe) vast. “We bieden hier nu nog plaats aan de volleybal, aerobics, 55-plusgym en ouderengym. Eerder zat Wijhe ’92 hier nog en hadden we de kerkkoren en de handbal, maar al die gebruikers zijn we in de loop der jaren kwijt geraakt. Vooral het vertrek van de peuterspeelzaal was een aderlating. Het pand was niet meer te betalen.” Daarom besloot het bestuur van Stichting Pinokkio de toekomst van het gemeenschapscentrum ter discussie te stellen in het Dorps Ontwikkelings Plan (DOP) van Boerhaar. Een enquête onder de bevolking leidde tot de conclusie dat het gemeenschapscentrum behouden moest blijven. Maar hoe? Samen met de Werkgroep Bevolking (waarin Jeanette zitting had namens het dorpshuis) werd besloten om een tweede enquête te houden. Wat waren de wensen van de bevolking met betrekking tot Pinokkio? Daaruit kwamen diverse ideeën naar voren. “Sommige plannetjes waren simpelweg niet haalbaar”, vertelt Jeanette. “Maar we hebben geprobeerd om zoveel mogelijk ideeën een plek te geven. We breiden ons aanbod in elk geval uit met yoga, zumba, houtbewerking voor kinderen, toneel, ouderenbijeenkomsten, bloemschikken en een fotokring. Daarnaast biedt Pinokkio zo meteen vergaderruimte en de mogelijkheid voor kleinschalige (kinder)feestjes. Daarmee richten we ons overigens niet alleen op de inwoners van Boerhaar, maar op de gehele regio.”

Het bestuur van Pinokkio besloot het interieur van het pand echter wel eerst een flinke opknapbeurt te geven. Daar wordt op dit moment de laatste hand aan gelegd. Daarbij mocht het bestuur rekenen op de hulp van diverse vrijwilligers en sponsoren. Jeanette: “Groep 8 van de school heeft het behang eraf getrokken, de medewerkers van Buro Hoogstraat in Olst hebben de gang aangepakt, Atelier de Verbeelding uit Wijhe heeft ons nieuwe uithangbord gemaakt, Debby Beumer heeft het logo gemaakt en Jeroen Logtenberg heeft gezorgd voor het interieurplan.”

Bij de huidige renovatie is alleen de binnenkant van Pinokkio aangepakt. Maar er volgt nog meer. Later dit jaar zullen zonnepanelen op het dak bevestigd worden. De gemeente Olst-Wijhe heeft beloofd in juni dit jaar de tuin aan te pakken en volgend jaar volgt een grote opknapbeurt van de buitenkant van het gebouw. Jeanette: “Verder willen we graag onze inventaris vernieuwen, maar daarvoor zijn we afhankelijk van fondstoelages en giften.”

Het is de zelfredzaamheid die kleine kernen typeert, dezelfde zelfredzaamheid die ook een plaats zal krijgen in het toekomstige gebruik van het gebouw. “Pinokkio haalt haar inkomsten uit de verhuur en de baropbrengst”, vertelt Jeanette. “Maar het is wel de bedoeling dat de gebruikers zelf de verantwoordelijkheid dragen. Dat gaat op de ouderwetse plattelandsmanier, op basis van vertrouwen. Ze halen bij ons de sleutel en we vertrouwen erop dat alle drankjes netjes worden afgerekend en de boel naderhand weer schoon wordt opgeleverd. We zijn als zeskoppig bestuur te klein om zelf alle bardiensten te draaien. Het woord is nu aan de bevolking van Boerhaar. Als men wil dat Pinokkio blijft bestaan, dan verwachten we daarbij ook alle hulp. Dan hopen we ook dat het gebouw ook daadwerkelijk vaker gebruikt wordt, dat Pinokkio nog meer gaat leven. Het pand is er klaar voor, nu is het aan de bevolking!”

Het open huis/de informatiedag op zaterdag 14 mei duurt van 16.00 tot 20.00 uur. Iedereen krijgt gelegenheid het gerenoveerde gebouw te bekijken. Alle bestaande en nieuwe activiteiten worden gepresenteerd op een informatiemarkt. Verder staat de onthulling van het nieuwe logo en uithangbord van Pinokkio op het programma. Tevens wordt een nieuwe site voor Boerhaar gepresenteerd. Deze moet de functie van dorpsblad krijgen. Voor de kinderen is er extra vermaak en natuurlijk kan het glas geheven worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jeanette Koekkoek, jbc.koekkoek@home.nl, mob: 06-52592371.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.