kinderen terug in de tijd bij boerderij strunk

De kinderen uit groep 1 en 2 van basisschool de Korenbloem uit Raalte hebben afgelopen dinsdag een bezoek gebracht aan Boerderij Strunk. Dit gebeurde in het kader van een nieuw erfgoedproject voor basisscholen, genaamd ‘van wie is die koffer’. Dit project gaat volgend schooljaar van start voor basisscholen in de gemeente Raalte. De kinderen van de Korenbloem mochten het project uittesten.

‘Van wie is die koffer’ is een project over cultureel erfgoed voor kleuters, waarbij kinderen uit de twee laagste groepen van het primair onderwijs kennismaken met voorwerpen van vroeger. Dit project loopt in meerdere plaatsen in Nederland, waarbij altijd de samenwerking wordt gezocht met een plaatselijke instelling of een verhalenverteller.

Op een dag staat er een geheimzinnige koffer in de klas. Niemand weet van wie hij is. Als de koffer opengaat blijkt hij vol interessante voorwerpen te zitten. Al onderzoekend en spelend met de koffer en de inhoud proberen de kinderen de identiteit van de eigenaar te achterhalen. Zo komen de kinderen in aanraking met de woorden die nodig zijn om alle voorwerpen te benoemen en leren ze de taal op een natuurlijke manier begrijpen en gebruiken. De objecten van de eigenaar vertellen iets over de eigen woonplaats van de kinderen.

Vervolgens gaat de klas naar Boerderij Strunk. Hier laten de vrijwilligers van de boerderij aan de kinderen zien waar alle voorwerpen voor worden gebruikt. Ook komen de kinderen erachter van wie de koffer eigenlijk is. Ze leren wat er vroeger op Boerderij Strunk gebeurden en hoe het verdere leven er toen uit zag. De kinderen gaan onder andere boodschappen doen in het winkeltje en nemen een kijkje in de keuken waar koffie wordt gemalen, schuiven in leerbankjes in het schooltje waar ze oude schoolboekjes zien en zingen liedjes van vroeger.

Het project is aangevraagd door Stichting Cultuur en Theater Salland (SCTS) en de ontwikkeling hiervan wordt gesubsidieerd door de Gemeente Raalte. De verdere coördinatie en planning van het project ligt bij HOFeducatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.