kermis haarle wordt haarles feest

ich zorgen hoeven te maken, de kermis blijft gewoon deel uit maken van het programma.” Het Haarles Feest wordt dit jaar gehouden van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei.

De naam is niet het enige nieuwe. Het feest heeft dit jaar een volledig nieuwe huisstijl gelanceerd. Een gestileerde Palthetoren in rood en wit met daarvoor een reuzenrad, aangevuld met wat schaapjes (een verwijzing naar de schapenwei, de locatie van het feest). Daarnaast bevat het programma verschillende nieuwe onderdelen.

Het feest begint donderdagavond met ’15 minutes of fame’, een soort talentenjacht waarbij heel Haarle haar talenten mag laten zien. “De donderdag stond altijd in het teken van cabaret”, vertelt Roy. “Maar de mensen die de revue verzorgen, wilden wel eens een jaartje vrij. En een goede landelijke cabaretact is veel te duur. Daarom hebben we besloten om die avond een podium te bieden aan iedereen die daar belangstelling voor heeft. Maximaal vijftien minuten mag je doen wat je wil. En dat slaat aan. De eerste act begint zo rond acht uur en inmiddels kunnen we door tot half twaalf. Veel verenigingen doen mee. Enkele leden van de plaatselijke revuegroep doen nog een stukje. Bij carnaval sprak ik nog iemand die beloofde een kwartier lang moppen te tappen. Hij had er al een paar op en ik verwachtte eigenlijk niet dat hij woord zou houden, maar laatst sprak ik hem weer en de afspraak stond nog!”

Het feest gaat vrijdag om 18.30 uur verder met een mountainbikerit. Om 19.00 uur volgt de opening van de kermis en aansluitend beginnen de panna knockout en handbal knockout toernooien. Om 20.00 uur start de Danceparty on tour. “Vorig jaar hadden we voor het eerst een ludieke veiling”, vertelt Roy. “Destijds hebben we beloofd om een deel van de opbrengst te gebruiken voor de jeugd. Zeg maar de groep van 12 tot 16 die altijd net een beetje buiten de boot valt. Twee uur lang is de tent voor hen. De DJ’s van Cultura zullen de muziek verzorgen en daarnaast is er nog een graffitiworkshop.” Vanaf 22.00 uur gaat het feest verder met Teun Toon en August, een trio dat garant staat voor een portie stevige blues en classic rock. De heren zijn bovendien gespecialiseerd in het werk van Creedence Clearwater Revival.

Het Haarles Feest presenteert dit jaar voor de tweede keer een ludieke veiling. Overigens zal dat geen jaarlijks terugkerend programmaonderdeel worden, vertelt Roy. “Vorig jaar hadden we ‘m voor het eerst. Het was hartstikke leuk. Maar er zit nog meer in. Nu weet men wat de mogelijkheden zijn. Vorig jaar kon je bieden op de dames van het eerste van de handbal die in bikini een auto zouden wassen. De kapster had een knipbeurt ingebracht, maar toen ze dat hoorde, wilde ze ook nog wel wat anders doen: een harsbeurt van de edele delen. Dat was ook leuk tijdens de veiling. Er zat een man aan tafel en die werd min of meer weggestuurd om bier te halen. Toen hij terugkwam, bleken zijn vrienden namens hem geboden te hebben en zat hij er aan vast, haha!”

Zaterdag 28 mei gaat het feest vanaf 9.00 uur verder met de jaarlijkse rommelmarkt in de straten van het dorp. Om 9.30 uur begint de jeugdzeskamp ‘Strijd om de tijd’. Om 10.00 uur kunnen de kleintjes kijken naar een theatershow van Kareltje en Jasmijn. Om 13.00 uur begint een wel heel bijzondere activiteit. Wat er precies gaat gebeuren met ‘Houtdorp voor gevorderden’ is zelfs voor Roy nog een vraag. “Haarle heeft al vele tientallen jaren een houtdorp voor de jeugd. Deze keer gaan we het doen met de volwassenen. Dus hutten bouwen, maar ook de spelletjes van het houtdorp: touwtrekken, kleurplaten maken, noem het maar op. Ik heb geen flauw idee hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, maar de opgave is al groot. Naar het schijnt komt er al een stel deelnemers met broodtrommels en al naar het terrein om eerst een bouwoverleg te voeren.”

Om 14.30 uur begint de Truckrun, een vrachtwagenrit voor alle mensen met een beperking uit Haarle en omstreken. Alle plaatselijke ondernemers die een vrachtwagen hebben, werken mee. ’s Avond kun je in de tent de finale van de Champions League bekijken op een groot scherm. Daarna staat de formatie The Heinoos op de planken. Deze heren brengen een portie stevige feestrock. “Dat maakt ook onderdeel uit van onze nieuwe koers”, breekt Roy even in. “Op bijna alle tentfeesten zie je dezelfde bands. Top 40-werk. Wij willen wat anders. Daarom hebben wij nu een speciale muziekcommissie geformeerd, die gaat proberen om ons muzikale programma een eigen smoel te geven.”

Het programma gaat zondagochtend om 10.15 uur verder met de Ker(k)mis in de feesttent en het aansluitende programma voor de ouderen. Rond 13.30 uur begint de ludieke veiling. Vanaf 16.00 uur is er een afterparty met muziek van DJ Robert ten Brok.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.