hoe het witte goud in salland terecht kwam

‘De koningin van de groente’ kent een vergaande geschiedenis. Oorspronkelijk is de asperge afkomstig uit Oost-Europa en via Klein-Azië en de Middellandse Zee over Europa verspreid. In Nederland werd de asperge vanaf de 19e eeuw populairder. Pas na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Limburg de aspergecultuur, waar het tot op vandaag bekend om staat. Inmiddels heeft de groente ook in Salland naam en faam verworven. Jaarlijks produceren Tuinderij Ogink en Aspergebedrijf De Weerd in Raalte en telers uit Diepenveen, Oudleusen en Diffelen vele duizenden kilo’s asperges.

Tot 1963 was de asperge Salland nog vreemd. In dat jaar kwam daar verandering in, toen vader Ogink in Raalte een aspergebedrijf begon. Ogink had een gemend bedrijf en vroeg zich af waarom de asperge in Raalte niet zou kunnen groeien. Via een kennis in Brabant werd Ogink in contact gebracht met een aspergeteler om daar alle informatie in te winnen over het kweken van asperges. De prima smaak van het grondwater en de mooie zandgrond (deze twee factoren zijn van levensbelang voor de aspergekwekerij) in Raalte betekende dat de witte stengel hier uitstekend te kweken viel.

Machines waren er in die tijd nog nauwelijks. In het seizoen was het voor de familie Ogink hard werken, alles werd met de hand gedaan. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, zeven dagen per week, liep de familie Ogink tussen de zanderige bedden van de uitgestrekte aspergevelden. Na veertien jaar rugbrekende arbeid nam zoon Herman Ogink samen met zijn vrouw Annie de kwekerij van zijn vader over. Vader Ogink had de asperge naar Salland gehaald, dus was het aan Herman en Annie de taak om van 1977 verder aan de weg te timmeren. Ze investeerden in de modernste technologieën en zorgde Herman Ogink er voor dat de asperge zich nog steviger in Salland worteldee door nieuwe aspergekwekers het vak te leren. Ogink: “Als aspergekwekers willen beginnen, wil ik graag dat ze het doen.” Onder dat motto leerden de telers van De Weerd in Raalte en Van der Kolk in de gemeente Dalfsen aspergekweken van Ogink.

De uitbreiding van het aantal telers in Salland had een positief effect. Inmiddels is het witte goud bij ons niet meer weg te denken. Samen voorzien de zes bedrijven de regio ieder jaar van die typisch Sallandse asperge. Concurrentie onderling wordt vermeden. Ieder jaar raken beide Raalter aspergebedrijven hun oogst kwijt. Wat betreft het leveren aan de restaurants in Raalte werden ook afspraken. Ogink levert aan Bar & Brasserie Zwakenberg, De Weerd aan De Zwaan. Gezamenlijk timmeren de bedrijven aan de weg en heeft de Sallande asperge inmiddels landelijke bekendheid verworven.

Herman Ogink heeft net als zijn vader een belangrijk aandeel gehad aan het imago van de Sallandse asperge. In de toekomst wordt dit de taak van dochter Marliek en haar partner Martin Zieleman, die nu mede-eigenaar zijn geworden van het bedrijf, zodat Ogink zijn bedrijf in de toekomst in goede handen kan overdragen. Inmiddels zorgen Herman en Annie alweer 34 jaar voor de asperges in de regio.

Kwaliteit

Dat het wel goed zit met de kwaliteit van de Sallande asperges is niet onopgevallen gebleven. Tuinderij Ogink levert al meer dan 35 jaar aan toprestaurant De Librije in Zwolle. Ogink: “Toen Jonnie Boer nog kok was bij De Librije kwam hij altijd samen met zijn vrouw asperges bij ons halen. Sindsdien is hij bij ons gebleven en leveren we wekelijks tussen de 40 en 50 kilo asperges aan De Librije,” vertelt Ogink. Niet alleen De Librije is een klant van Ogink. Restaurants uit de wijde omgeving halen wekelijks verse asperges bij het Raalter bedrijf. Ook De Weerd levert aan tal van restaurants.