heetens echtpaar benoemd tot ridder

De heer en mevrouw Schoorlemmer-Opgenoort uit Heeten zijn zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheidingen werden uitgereikt door loco burgemeester Roger de Groot. Het echtpaar zet zich sinds 1990 in voor de huidige Stichting HHCP (Heetense Hulpgoederen Centrum Filippijnen). Dit is een vrijwilligersorganisatie die zich bezighoudt met het verzamelen, in ontvangst nemen, verpakken en verzendklaar maken van goederen voor de minderbedeelde medemens op de Filippijnen. De goederen worden met regelmaat in grote containers naar de Filippijnen gestuurd.

In 1990 vroeg missionaris Ben Schoorlemmer aan het echtpaar om de bevolking in Baguio (Filippijnen) te helpen, nadat deze stad getroffen was door een aardbeving. Met medewerking van de plaatselijke parochie werden in één maand goederen zoals etenswaren, kleding en naaimachines ingezameld. Deze goederen werden met medewerking van de PAL (Philippine Air Lines) naar Baguio gevlogen.

Hierna bleven de mensen goederen aanbrengen en werden er dozen ingepakt om verscheept te worden. Het werd te veel om dit in maandelijkse zendingen van 20 kg te doen.

Daarom werd contact gezocht met een bootmaatschappij, die bereid was tegen een redelijke prijs een 20 ft container te verschepen. Na twee jaar was de hoeveelheid hulpgoederen zo groot, dat dit 40 ft containers werden. Nadat eerst slechts kleding en schoenen werden verscheept, breidde zich dat al snel uit tot allerlei soorten verbandartikelen. Ook het aantal containers dat per jaar werd verscheept nam toe.

Tegenwoordig worden er jaarlijks 3 à 4 40 ft containers verscheept met naast verbandartikelen ook ziekenhuisinventaris en medische instrumenten. Sinds vier jaar worden in samenwerking met de Stichting HHCP ook medische missies naar de Filippijnen verzorgd. Het doel van deze missies is om mensen te opereren die anders niet geholpen worden, om les te geven aan artsen en verpleegkundigen en om de ziekenhuizen gericht te ondersteunen bij de aanschaf van zinvolle en noodzakelijke apparatuur.

Er zijn tot 2010 vier gynaecologische en twee cardiologische missies geweest. Dankzij deze missies zijn er nu vijf ziekenhuizen met echo- en ECG-apparatuur. Er is les gegeven in het gebruik van de apparatuur en de interpretatie van de gegevens en de apparatuur blijkt uitstekend te worden benut en beheerd. Tijdens de vier gynaecologische missies zijn enkele honderden vrouwen geopereerd. Al het noodzakelijke materiaal werd via de Stichting HHCP tevoren naar de ziekenhuizen verscheept, ook werden enkele duizenden cardiologische en gynaecologische patiënten op de polikliniek gezien. Aan de hand van deze poli-patiënten en tijdens de operaties werd aan de artsen en verpleegkundigen klinisch onderricht gegeven. Een programma is gestart om kinderen met aangeboren hartgebreken in Manilla in het hartcentrum te laten opereren en er worden fondsen hiervoor bijeengebracht. Daar de voorbereidingen voor iedere medische missie zeer uitgebreid zijn wordt met een à twee missies per jaar volstaan.

Ook worden naaimachines en stoffen ingezameld en verscheept, en zijn op verschillende plaatsen naaicentra opgericht, waardoor veel vrouwen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Via speciale gelden en met behulp van o.a. De Wilde Ganzen werd een dubbel klaslokaal voor gehandicapte kinderen in Buhi gebouwd alsmede een operatie- en verloskamer voor het General Hospital in Mambajao op het eiland Camiguin. Veel scholen zijn voorzien van schoolmateriaal en inventaris van scholen uit Nederland.

Het Heetens Hulpgoederen Centrum Filippijnen was in eerste instantie een werkgroep, maar het mag zich sinds 2002 een Stichting noemen. De Stichting heeft sinds voornoemd jaar het predikaat ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

De Stichting HHCP heeft haar vizier vooral gericht op de provincies. Daar werken, wonen en leven de mensen onder de moeilijkste omstandigheden en zijn de voorzieningen beduidend minder van kwaliteit en moeilijker te bereiken dan in een wereldstad als Manilla

De Stichting draait op giften van particulieren en bedrijven (financieel en materieel), acties die worden gehouden op scholen en via de regionale huis-aan-huiskrant en de bereidheid van veel mensen om een Filippijns kind financieel te ondersteunen. Onmisbaar is ook de medewerking van ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen in heel Nederland. Door deze waardevolle contacten gaan er tevens specialisten op vrijwillige basis naar de Filippijnen om daar in ziekenhuizen te opereren. Tegelijkertijd wordt dan kennis overgebracht op doktoren en verplegend personeel en worden ze wegwijs gemaakt met diverse medische instrumenten.

De Stichting kan een beroep doen op zo’n 50 vrijwilligers die kleding sorteren en herstellen of assisteren bij transporten. Gemiddeld wordt 200 uur per week gewerkt voor de Filippijnen. Eind 2008 ontving de Stichting van de president van de Filippijnen een onderscheiding voor de inzet en steun aan de minderbedeelden op de Filippijnen. De heer en mevrouw Schoorlemmer hebben het HHCP vertegenwoordigd bij het in ontvangst nemen van de presidentiële onderscheiding. Zij zijn de onbetwistbare ‘boegbeelden’ van de Stichting.

In 2006 ontvingen zij de Johan Wind Prijs 2006. Ook vervullen ze functies voor de geloofsgemeenschap H. Maria Onbevlekt Ontvangen in Heeten. De heer Schoorlemmer was tot 2010 meer dan 25 jaar verbonden aan de werkgroep gebedsdiensten. Hij is tot op heden meer dan 25 jaar coördinator en lid van de avondwakegroep en ook voorzitter van de beleidsgroep liturgie. Mevrouw Schoorlemmer is ook actief in de avondwakegroep en verzorgt jaarlijks een viering met als thema ‘de Filippijnen’.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.