haen een voetbalzondagje in raalte

Het was mooi weer, de fiets gepakt en naar Tijenraan. Volgens de Stentor was daar een derby: ROHDA tegen Rigtersbleek. Volgens komt Rigtersbleek uit Enschede en omdat dan maar gelijk een derby te noemen?

Ik kan me de gouden ROHDA-jaren nog goed herinneren: veel publiek en sfeer langs de lijn. Dus moet dat bij een derby toch helemaal mogelijk zijn. Toen ik over de Ceintuurbaan fietste, vroeg ik mij af of de wedstrijd wel doorging: ik hoorde niets vanaf de velden en dat was in het verleden ook wel anders.

Bij aankomst op het sportpark viel me het aantal lege parkeerplaatsen op. Maar het was mooi weer, dus veel mensen waren komen lopen of per fiets. Niet dan?

Mijn fiets had wel een ruime plek: was in het verleden ook wel anders… Ik was te laat en hoefde geen entree te betalen(?). En al lopend richting achter het doel passeerde ik een paar moeders gezellig keuvelend bij de wandelwagens, hun kroost rondrennend met geen aandacht voor het spel.

Wat een saai geheel! Opgewonden voetballers en trainers bij weer een waardeloze beslissing van de scheids. Dat was ook het enige lawaai.

Het spel was niet bijster interessant en dus kwam bij mij de gedachte op om het aantal mensen te tellen langs de lijn en op de tribune. En op de tribune zaten 35 mensen. Dat was snel tellen. En de rest was ook peanuts. Ik kwam in totaal uit op 203 toeschouwers, oh nee 204, want ik vergat mijzelf. En slechts een handjevol jeugd.

Een hoofdklassewedstrijd met mooi weer en een derby: 204 mensen. Ik heb niet betaald, maar had de rest wel € 5,00 neergeteld? Ik neem aan dat leden die entreeprijs niet hoeven te betalen en dus vroeg ik mij af wat de recette voor ROHDA was. Ik vroeg me ook af waar die automatische reclameborden voor waren. Die apparatuur zal toch niet niks gekost hebben? De verhouding toeschouwer-reclamebord liep bijna eén-op-één.

Hoe betaalt ROHDA die spelers en de toch niet voor een paar gehaktballen werkende trainer? Zeker niet uit recettes. Ik denk uit al die reclameborden. Oh nee, ROHDA betaalt niet! En Sinterklaas bestaat ook.

Ik heb de wedstrijd niet afgekeken, kon me totaal niet boeien. De moeders hadden het nog steeds gezellig. Met enig heimwee dacht ik terug aan de tijd van weleer met elke thuiswedstrijd minimaal 1000 man, oplopend tot 2500 man, vechtend voor een parkeerplaats voor auto of fiets.

Blokje om via de Jan van Arkelstraat. Ook daar een derby: Raalte – Deventer. En daar waren bijna net zoveel doelpunten als toeschouwers. Snel even tellen: ik zeg maar dat het er 50 waren, want dan lijkt het nog iets, maar ik overdrijf sterk met die 50 man. Maar ja, bij Raalte betalen ze zeker geen spelers, dus een meevaller.

Voetbal op de zondagmiddag: ROHDA is geen publiekstrekker meer, Raalte nooit geweest.

Maandagmorgen de Stentor: 250 man uit Nieuw Heeten naar Rijssen. De zwakste ploeg uit de gemeente speelt in de kelder van het amateurvoetbal. Wel 250 man, geen kampioenschap, maar dat kan nog wel.

Geen succes, geen publiek. Dan wordt de rol in de samenleving niets meer en niets minder dan een leuke club met een waardevol sportaanbod om te doen en nièt om naar te kijken.

En minder publiek betekent minder recettes, minder kantinebezoek en zo gaat de cirkel zich sluiten.

ROHDA heeft de gouden jaren al heel ver achter zich gelaten. Het zal wel even duren voor ik € 5,00 ga betalen voor een middagje ROHDA.

Maar ja, wie ben ìk?

HAEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.