gewoon carolien op eigen benen staan

Regelmatig krijg ik onder andere kinderen waarbij ik een gevoel van gemis of tekort ervaar. Ze hebben dan meer aandacht, zorg of liefde nodig. Die aandacht kan op lichamelijk, materieel, emotioneel, mentaal of spiritueel gebied zijn. Door bewustwording en actief deze aandacht te vragen (ver)vullen die kinderen zichzelf/ het leven. Dan ontstaat rust in hen en het gezin. Het is een natuurlijk principe van nemen en geven. Als dit verstoord wordt door een mate van verwaarlozing, dan ontstaat een gevoel van machteloosheid, tekort. Dat kan er vanaf jonge leeftijd zijn. Aandacht kunnen we dan krijgen door lief, aangepast te zijn, door met goede prestaties uit te blinken, door trammelant te maken bijvoorbeeld op fysiek of mentaal gebied of door onzichtbaar te zijn.

Op eigen benen staan, wil zeggen dat je alles kan voelen en uiten. Je weet dan wat je zelf nodig hebt en kunt met een open hart aandacht, liefde en hulp vragen en zo doordringen tot het hart van een ander. Je kunt zelf omgaan met het niet bevredigd krijgen van je verlangens en je hoeft een ander niet te manipuleren. Dat wat je gekregen hebt, kun je (door) geven aan anderen.

Nu is er een klas en een docent. De docent heeft waarschijnlijk te weinig voor zichzelf gezorgd, dus te weinig gevraagd en genomen. In de klas eist hij nu wat hij nodig heeft, maar niet met een open hart. Zo komt het dwingend over. Hij heeft veel leerlingen in de klas die nog moeilijk op eigen benen staan. Ze hebben dus al een ‘rugzakje’ met tekort-gevoelens. De sfeer is manipulatief, soms bijna dreigend, voelt niet veilig. Leerlingen, docenten, ouders, werk van ouders ervaren allemaal de gevolgen. Verspreiding van nare sfeer.

“Dank je wel, leerlingen wat jullie mij geven. Dank je wel docent wat u mij geeft. Dank je wel ouders wat jullie mij geven. Het is veel en genoeg. Wat ik nog meer nodig heb, daar zal ik zelf voor zorgen of van iemand anders krijgen. Ik zal zorgen voor mijn innerlijke rust. ‘

Ken jij in jouw leven deze sfeer? Wat heb je toen gedaan? Wat is jouw manier van aandacht krijgen in zulke situaties? Wil je reageren of begeleiding dat kan via info@carolienjonkman.nl of via de site.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.