eerste lustrum geraniummarkt bij bokkers molle

Het was tijdens een bezoek aan Den Bosch dat Ruud Roose, secretaris van de Stichting Bökkers Mölle in Olst, verzeild raakte op een markt waar onder meer geraniums voor een goed doel werden verkocht. Hij dacht: dat is misschien ook wel iets voor ons. De Stichting Bökkers Mölle kan immers heel goed wat extra inkomsten gebruiken. Er is immers altijd geld nodig voor onderhoud en instandhouding van de stellingmolen (uit 1866) bij de noordelijke entree van het dorp.

Op de Nationale Molendag, op zaterdag 14 mei van 10.00 tot 16.00 uur, wordt bij Bökkers Mölle nu al weer voor de vijfde keer een geraniummarkt gehouden. ,,Die levert ons elk jaar een leuk bedrag op”, stelt Roose tevreden vast.

Op 14 mei is er bij de feestelijk uitgedoste Olster molen heel veel te doen. Zo is er een expositie met modellen van molens en met benodigdheden voor thuis bakken. Alle ingrediënten zijn ter plaatse verkrijgbaar. Verder zijn er maaldemonstraties en wordt koek, thee en koffie geserveerd.

Stichtingsvoorzitter Marinus Beumer en Roose zijn zeer te spreken over de financiële ondersteuning door de gemeente Olst-Wijhe. Zij noemen die ‘genereus’. Sinds de grondige restauratie in 1996 krijgt de stichting subsidie van de gemeente om het beeldbepalende monument in stand te houden.

Evenals de nationale overheid moet de gemeente Olst-Wijhe bezuinigen.

,,Maar we vertrouwen erop dat de gemeente ons voldoende ondersteuning blijft geven om Bökkers Mölle in stand te houden”, zegt Roose, die ook nog penningmeester van de Stichting De Overijsselse Molen is. Hij wijst erop dat er jaarlijks vele duizenden euro’s nodig zijn om de monumentale molen voor het nageslacht te behouden. Alleen al voor de verzekering van het historisch cultuurgoed aan de Rijksstraatweg moet jaarlijks een kleine 3000 euro worden neergeteld.

De molen heeft net een grondige restauratie van het staartstuk en de rieten bekleding achter de rug. Kosten: 14.300 euro. En de volgende noodzakelijke ingreep dient zich al weer aan: de ongeveer 100 jaar oude bovenste werkvloer is zwaar versleten en wordt deels met noodreparaties bijeengehouden. Ook moet een loodzware maalsteen worden vervangen. Begrote kosten: 12.000 euro.

Bökkers Mölle wordt goeddeels gerund door vrijwillig molenaar Bert van Rijswijk, die tegen de 80 loopt. Zijn collega Hans Toet heeft zijn werkzaamheden op doktersadvies voor een belangrijk deel moeten beperken.

Gelukkig heeft de Stichting in Zwollenaar Simon Musch een (gediplomeerde) opvolger gevonden. De stichting prijst zich verder gelukkig dat Marti Herngreen uit Olst de opleiding voor vrijwillig molenaar gaat volgen. Roose: ,,Het is redelijk bijzonder dat een vrouw dat doet. Want de molenwereld is toch vooral een mannenwereld.”

De stichting kan verder een beroep doen op een gepensioneerde timmerman (voor klein onderhoud) en veertien dames die de molenwinkel runnen.Veel van deze vrijwilligsters zijn reeds jaren aan de molen verbonden. Uitbreiding met jongere dames is een gerede wens van het stichtingsbestuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.