droogte vergelijkbaar met recordjaar 1976

De aanhoudende droogte en de lage waterstand van de IJssel zijn volgens Waterschap Groot Salland vergelijkbaar met het ‘droogte-record-jaar’ van 1976. Toch ziet het waterschap nog geen aanleiding voor maatregelen. Een sproeiverbod is voorlopig dus nog niet aan de orde. Wel is het grondwaterniveau gedaald tot een hoogte die normaal eens in de tien jaar voor komt.

De waterpeilen staan er redelijk goed bij, is de conclusie van het waterschap. De sloten, weteringen en kanalen in het waterschapgebied kunnen goed op peil worden gehouden, omdat belangrijke aanvoerbronnen van water, zoals de IJssel, nog steeds voldoende water aanvoeren.

Maar als de waterstand bij Deventer nog een halve meter daalt, dan is het hommeles. Dan komt de watervoorziening naar Salland namelijk in gevaar. Het waterschap is dan ook extra alert op de waterstanden en de weersverwachtingen.

Een belangrijke waterleverancier van de IJssel, de Rijn, voert stukken minder water aan dan normaal. Waar de aanvoer normaal op 2600 kubieke meter per seconde ligt, is dat momenteel ongeveer 1000 kuub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.