burgernet slaat nu op hol of toch niet

Commentaar – D’r liep in het winkelcentrum een man rond die zich raar gedroeg. De politie deed een burgernetactie en heel het centrum was op zoek. Het ging om een blanke tot lichtgetinte man van ongeveer 35 jaar met een klein ringbaardje en een tatoeage in de vorm van een sterretje op zijn arm.

Ons commentaar kan deze kant op: We hadden het al wel gedacht, dat het zo zou gaan met dat Burgernet. Met z’n allen op jacht naar een verdachte. Burgernet is verkocht als een middel om zoekgeraakte kinderen, overspannen weggelopen mannen, of in de nacht kwijt geraakte vrouwen te zoeken. Maar ja, als je het systeem dan toch hebt, waarom dan ook niet even een alert uit laten gaan naar al die aangesloten mobieltjes als er een verdachte man in het centrum van stad of dorp loopt?

Hij droeg een blauwgrijze pet, een blauwe spijkerbroek en een bruine suède jas. Hij was in het bezit van een oude fiets. De man die vrijdagmiddag gezocht werd tijdens een Burgernetactie van de politie, gedroeg zich vreemd in een aantal winkels. De man van ongeveer 35 jaar probeerde bij één winkel meerdere kledingstukken te stelen.

Verdachte, vreemd gedrag, probeerde kleding te stelen. Hoppa, het net op. “Blank, misschien wel lichtgetint. En een oude fiets. Wat? Richting Schoolstraat? Laten we daar de boel maar in de gaten gaan houden.”

We zijn er allemaal ingetrapt. Dat wat begon als een oproep elkaar verder te helpen bij zoek geraakte mensen is binnen een paar weken verworden tot een middel dat leidt to ordinaire klopjachten. Als je iemand tegenkomt op een oude fiets en met een ringbaartje, nou dan trap hem eraf, rammel hem in elkaar en sla hem lam tot de politie er is. Misschien al vast op iedere straathoek ook een honkbalknuppel beschikbaar stellen?

Ons commentaar kan ook deze kant op: Goed zo, die door-ontwikkeling van Bugernet. Je kunt er zoekgeraakte mensen mee terug vinden, maar je kunt er ook daders of verdachten van inbraken en winkeldiefstallen mee oppakken. Dankzij het aantal mensen dat zich aanmeldde is Burgernet succesvol en laten mensen het wel uit hun hoofd een beetje de winkeldief uit te hangen.

Schrijver dezes is voor optie 1. Maar op de verjaardag gisteravond waren de meningen verdeeld. We zijn benieuwd naar jullie reactie. Gaat Burgernet niet veel te ver door het in te zetten voor een zich wat raar gedragende verdachte van een poging tot kledingdiefstal? Of moeten we er optimaal gebruik van gaan maken?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.