Home / archiefcentraal / bevrijders centraal bij dodenherdenking wijhe

bevrijders centraal bij dodenherdenking wijhe

Naast het landelijke thema van de 4 en 5 mei herdenking’ Vrijheid ligt niet op straat’, had het Verenigd Comité Wijhe dit jaar nog een eigen thema gekozen: Geef de bevrijders een gezicht. Naar aanleiding van dit laatste thema hielden de leerlingen van De Bongerd van de Boerhaar tijdens de herdenkingsdienst in de Nicolaaskerk een presentatie. Daarnaast hadden ze collages gemaakt over de Tweede Wereldoorlog en over de vier omgekomen Canadese en Engelse militairen.

Dhr. Damman vertelde over zijn herinneringen wat betreft de gebeurtenissen in de voormalige Koestraat (nu de Ltn. Andersonstraat) in de laatste dagen voor de bevrijding. Tevens hadden vier leerlingen een T-shirt aan een met een foto van de omgekomen militairen luitenant Anderson en de flying officers Broad, Hardy en Weir. Vier andere leerlingen hadden een T-shirt aan met de tekst ‘Het was niet jouw oorlog, maar het is wel jouw vrijheid’.

Na de dienst in de kerk werd onder begeleiding van de Wijhese Harmonie vertrokken naar het monument aan de Stationsweg, waarbij leden van Wijhe 92 met fakkels langs de route stonden. De leerlingen met witte T-shirts stonden samen met de scouting Olst-Wijhe links en rechts naast het monument. Na de toespraak van loco-burgemeester Otterloo en het leggen van de krans, lazen Merel Hendriks en Iris Groote Schaarsberg ieder een gedicht voor. Op 5 mei zijn vanuit het Verenigd Comité Wijhe bloemen gelegd bij de graven van de vier in Wijhe gesneuvelde bevrijders.

Lees ook

Niels Folgers lijsttrekker van D66 Raalte

RAALTE – De leden van D66 hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 Niels Folgers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.