beleven op de boerderij koe in de kost

Met ‘Koe in de kost’ willen Frans en Truus en hun dochter Loes iedereen kennis laten maken met het platteland. Elke grondulow krijgt een koe toegewezen. Gedurende het verblijf mogen de bewoners samen met boer Frans zorgen voor het wel en wee van de koeien. Dat betekent dus, als de gasten dat tenminste willen, het voeren en het melken van de koeien en rond bedtijd een laatste ronde door de stallen. “Zo kunnen de gasten proeven aan boerenleven”, vertelt Frans. “Het zal ongetwijfeld zorgen voor een wat meer realistische kijk op de sector, een herwaardering van het voedselproces. Het is een uniek concept.”

Frans en Truus hebben circa tachtig koeien, twintig melkkoeien en zestig handelskoeien. Ze combineren hun boerderij sinds 2005 met de exploitatie van een vakantieboerderij die ze verhuren aan families/gezelschappen tot acht personen. Zo rond 2006 kwam het gezin voor de keuze te staan: of het boerenbedrijf uitbreiden of een andere weg inslaan. Frans en Truus besloten zich nog meer te richten op recreatie. Daarbij kregen ze hulp van hun dochter Loes (indertijd studente aan het Amsterdam Fashion Institute). Samen ontwikkelden ze het concept voor ‘Koe in de kost’. Architectenbureau VAB uit Rijssen ontwierp de grondulows naar het idee van de familie Alferink zelf. De recreatiewoningen worden verwerkt in een glooiend landschap. Gras op het dak dus. De woningen worden rondom een erf geplaatst. Het middengedeelte is gereserveerd voor een kippenhok, enkele fruitbomen en wat kleinvee.

Al met al zal het project zo’n halve hectare aan ruimte in beslag nemen. Daaromheen liggen weilanden. Het woord park willen ze echter niet horen. “Bij ons staat de beleving centraal. Niet voor niets is ons motto (Be)leven op de boerderij’”, vertelt Loes. Frans: “Boer zijn, is een manier van leven. Kijk, je hoeft niet mee te helpen op de boerderij. De natuur hier is ook bijzonder mooi. Je kunt hier prachtig fietsen en wandelen. Het is een totaalconcept. Bij ons zijn de koeien en de gasten allemaal weidegangers. We willen de rust, de ruimte en het karakteristieke van het landelijke gebied behouden. Vandaar ook de keuze voor de grondulows. Bij ons kunnen de gasten ’s morgens eieren halen of producten gebruiken uit de moestuin. We zullen verder geen winkel beginnen. Nee, in Heeten zitten een supermarkt, een bakker en een slager. Daar kan iedereen prima terecht. Zo leveren we ook nog een bijdrage aan de plaatselijke economie.”

In 2007 maakten ze hun plannen al wereldkundig. Inmiddels zijn we vier jaar verder en is de schop nog niet de grond ingegaan. “Het ambtelijke traject verloopt nou eenmaal niet zo snel als wij hadden gewild”, vertelt Loes. “Dat wat wij willen, is nieuw. Datzelfde gold dus ook voor het traject waarin de ambtenaren terecht kwamen. We moesten samen met elkaar alles uitvinden. En ondertussen kregen we ook nog te maken met personeelswisselingen op het gemeentehuis. Voordat je dan de kaders eenmaal helemaal in beeld hebt, ja dat kost tijd.” Frans voegt toe: “Anderen hadden ons al wel gewaarschuwd: dat gaat nog wel een tijdje duren. En dan denk je dat het misschien bij jezelf een keertje wat anders gaat, maar helaas. Daarbij moet ik wel aantekenen dat we bij de ambtenaren op ontzettend veel enthousiasme mochten rekenen. We hebben nooit enige vorm van negativiteit ervaren. We hebben er zin in. Maar ik juich nog niet. Als we maar kunnen beginnen met bouwen.”

De gasten van de huidige recreatiewoning hebben al uitgebreid kennis kunnen maken met het concept van ‘Koe in de kost’. De reacties zijn positief. “Het is leuk om te lezen wat de gasten in ons gastenboek schrijven. Kinderen die dachten dat de melk van de AH kwam. Ouders die ons vertellen dat de kinderen liever op de boerderij blijven dan naar de dierentuin gaan. Of kinderen die te horen krijgen dat er ergens een baby is geboren, de naam van de spruit horen en zeggen ‘goh, zo heet de koe van boer Frans ook’, ha ha!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.