woonwagen pipo de clown naar raalte

De originele woonwagen uit de legendarische kinderserie Pipo de Clown zal tweede paasdag te zien zijn op het terrein van het Historisch Festival Raalte. Voor kinderen is de oude woonwagen ongetwijfeld nieuw, maar voor hun ouders en grootouders onvervalst jeugdsentiment. De organisatoren van het jaarlijkse festival in en rond manege de Hoge Weg zien de wagen als een mooie aanvulling op het steeds verder uitdijend Middeleeuws Kampement en de bijzondere collectie oude en antieke tractoren en stoommachines.

Eigenlijk hebben er in de tijd van Pipo de Clown vier woonwagens bestaan, zo heeft eigenaresse Ester van Dool later ontdekt. Een ervan is verbrand, de andere twee wagens zijn verdwenen, maar haar eigen exemplaar werd destijds veel gebruikt om de populaire tv-serie verder te promoten. Dat blijkt onder meer uit een artikel in de Leeuwarder Courant van 31 oktober 1970 waarop de wagen temidden van heel veel mensen goed te zien is.

Ester zag ooit vanuit de trein van Zwolle naar Heino de toen behoorlijke krakkemikkige woonwagen staan op een sloopterrein. Zij wist haar vader Daniel over te halen om de wagen te kopen waarna haar Fjord-paard Victoria ingezet werd om de wagen op te halen. Het eerste deel van de broodnodige restauratie gebeurde door Daniel van Dool. Na diens dood namen Ester en haar echtgenoot Michel Haakmeester het werk over met uiteindelijk het huidige fraaie resultaat.

Tijdens het werk werd nog een foto van Pipo en Mammaloe gevonden. Met Mammaloe (Marijke Goedhart-Bakker) werd nog contact gezocht en zij kon veel meer vertellen. ‟Jullie wagen werd veel gebruikt voor reclame en promotie voor de serie maar ook bij openingen van winkels en andere festiviteiten.”

Tijdens het Historisch festival Raalte kan de wagen ook van binnen bekeken worden. De organisatoren zijn blij met dit echte stukje jeugdsentiment, maar hebben over belangstelling toch al niet te klagen. Zo komt vanuit Zwolle de groep ‘Fronti Nulla Fides’ op 25 april naar manege de Hoge Weg om te laten zien hoe rond 1475 handelaren, ambachtslieden, huurlingen en reizigers in deze Hanzestad leefden en werkten.

Het aantal Middeleeuwse ridders, jonkvrouwen, soldaten, heksen en ambachtslieden in het speciaal gebouwde Middeleeuwse kampement stijgt daarmee naar ver boven de honderd met onder meer de groep ‘Celtic Reenactment’, Jack en Mo, de stichting Amahran, de groep ‘Celtica Asturiana’, het ‘Atelier van Toen’, de groep ‘Het Holtlandgenootschap’ en de De Ridders uit Friesland. Behalve demonstraties (van zwaardvechten tot het maken van middeleeuwse kleding) kunnen ook de bezoekers zelf aan flink wat activiteiten meedoen.

Behalve het steeds uitdijende Middeleeuws kampement zijn er op het terrein prachtige oude tractoren en stoommachines te bewonderen, terwijl op het speciale horecaplein in de manege zelf een sfeervol muzikaal programma wordt aangeboden.

Het Historisch Festival Raalte 2011 wordt Tweede Paasdag 25 april van 10.00 tot 17.00 uur gehouden bij evenemententerrein Manege ‘de Hooge Weg’ aan de Hogeweg 8 in Raalte. De entree bedraagt 6 euro, kinderen tot 13 jaar betalen 2,50 euro. Parkeren is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.