voetbalscholen meer dan alleen voetbal

Een ouder die nu terugblikt op zijn of haar eigen jeugd zal ongetwijfeld tot de conclusie komen dat deze totaal anders is dan die van hun eigen kind(eren). Buitenspelen was eigenlijk alles wat vroeger telde en voor de meeste jongens was de voetbal heilig. Elk moment werd aangegrepen om tegen het balletje te trappen: tijdens de schoolpauze, na school en het liefst ook nog even na het eten. Ouders vonden het allemaal prima, als je maar wel op tijd voor het eten thuis kwam en ’s avonds voordat het donker werd.

Tegenwoordig steekt het allemaal net wat anders in elkaar. Zo vanzelfsprekend als het vroeger was om elk moment aan te grijpen om buiten te spelen, is niet meer. De maatschappij heeft zich op dit gebied wat ontwikkeld. Voor kinderen zijn er tegenwoordig veel meer activiteiten. Van spelcomputers bijvoorbeeld had men dertig jaar geleden nog nooit gehoord. Drukke programma’s geven momenteel kleur aan de levens van onze kinderen. Daarbij komt ook dat lang niet alle ouders thuis zijn, meer moeders zijn gaan werken waardoor kinderen vaker naar de buitenschoolse opvang gaan. Een aantal maatschappelijke ontwikkelingen die ervoor zorgen dat sommige schoolpleinen of veldjes onbetrapt blijven. De voetbalmomenten zijn simpelweg in aantal afgenomen.

Ook Peter Reumer en Paul Vermeulen, de initiatiefnemers van Voetbal School Salland, is dit niet ontgaan. Met hun kersverse voetbalschool willen ze jonge voetballertjes een extra voetbalmoment gunnen zodat kinderen hun voetbalkwaliteiten nog beter kunnen ontwikkelen. 26 voetballertjes, waaronder twee dames, uit heel Salland krijgen wekelijks op woensdagmiddag een extra training waarbij Reumer en Vermeulen, samen met nog twee aangestelde trainers, een keeperstrainer en een fysiotherapeut, aandacht besteden aan de ontwikkeling van een kind. Niet alleen voetbal krijgt aandacht, want de voetbalschool van Reumer en Vermeulen onderscheidt zich door meer te bieden dan dat. “We willen ook graag wat extra’s meegeven op sociaal en persoonlijk vlak. We proberen van de kinderen betere voetballers te maken, maar ook de persoonlijke ontwikkeling is daarbij erg belangrijk. Het doel is om de kinderen beter te maken als voetballer en ook als persoon,” stelt het duo.

De voetbalschool van Reumer en Vermeulen onderscheidt zich door meer dan alleen voetbal te bieden aan de basisschooljeugd in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Aan het concept hebben ze een opvoedkundig element toegevoegd. Dat maakt de voetbalschool aantrekkelijk. Voor ouders, de kinderen, maar ook de voetbalverenigingen in de omgeving. Reumer en Vermeuelen: “Door gebruik te maken van de drive en passie van de kinderen, in dit geval voetbal, staan ze ook meer open voor andere zaken. Laats vertelde een ouder ons dat zijn kind zelf aangaf een appel te willen eten, omdat ie dat op de voetbalschool geleerd had.”

De Voetbal School Salland opereert sinds februari aan haar missie. Tot dusver zijn Reumer en Vermeulen niets dan positief. Ouders geven positieve reacties en de jonge deelnemers zijn enthousiast en leren veel. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de huiswerkopdrachtjes die de deelnemers mee naar huis krijgen. “Dat kan een opdracht zijn om thuis te oefenen met hooghouden of passeerbewegingen, maar ook taken als thuis zelf de voetbaltas uitpakken of aan de voetbaltrainer vragen wat er minder goed ging tijdens de wedstrijd, behoren tot de opdrachten die we ze meegeven. We brengen de kinderen ook bij om na afloop van een wedstrijd pas het veld te verlaten nadat ze iedereen een hand hebben gegeven of na de training alle spullen hebben opgeruimd.”

Een combinatie van voetbalontwikkeling en een opvoedkundig element maakt voetbalscholen tot populair concept waar alle partijen in de voetballerij beter van worden: ouders, de voetbalverenigingen, de KNVB, maar bovenal de kinderen. Reumer en Vermelen benadrukken tevens dat de samenwerking met zoveel mogelijk partijen essentieel is. Ze willen dan ook geen concurrent zijn van voetbalverenigingen, maar zien het als een meerwaarde. Dat de voetbalschool een meerwaarde biedt, blijkt wel uit de contacten bij FC Zwolle en ook is de KNVB op het moment een geïnteresseerd gesprekspartner.

Na de zomer start Voetbal School Salland weer met een nieuwe groep, natuurlijk ook voor meisjes. Ook hopen Reumer en Vermeulen dan van start te gaan met de talentengroep, om ook de talenten mogelijkheden bieden zich maximaal te ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.