twintigduizend aspergeplanten de grond in

hine waarop drie mensen zwoegend de plantjes op het draaiende deel leggen. De machine poot de stekjes vervolgens.

“Volgend jaar komt hier hooguit een kilo of 500 á 1000 vanaf. De jaren daarna gaat het pas echt wat opbrengen.” Een stuk aspergeland kan ongeveer acht jaar achtereen gebruikt worden, daarna moet er wat anders op verbouwd worden. De hele akker inplanten duurt ongeveer tien uur lang. “Dat verspreiden we over twee dagen.” Er worden ongeveer tweeduizend stekjes per uur gepoot.

De akker ligt donderdag waarschijnlijk vol. Dan kan Ogink zich gaan richten op de hoogtijdagen van het aspergeseizoen. De eerste asperges zijn al op 1 april geoogst, maar hij verwacht dat het eind volgende week echt los gaat. “Dan gaat het bord ook weer langs de weg en kunnen de mensen hier weer terecht om hun asperges te halen. Het is nu echt nog mondjesmaat.”

Ook de horeca staat inmiddels in de rij voor het witte goud. De telefoon gaat regelmatig. “Iedereen wil de asperges zo snel mogelijk op de kaart zetten. Iedereen wil de primeur, maar ik lever alle horecaondernemers tegelijkertijd. Ook de Librije, zelfs die krijgt de asperges niet eerder.” Ook hangen er dagelijks veel consumenten aan de telefoon. “Zodra ze me op het land zien lopen, gaat de telefoon. Het is nog heel vroeg, nog even geduld.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.