streep door plannen noordmanshoek wijhe

Er komt geen bedrijventerrein aan de noordkant van Wijhe. De plannen voor het nieuw aan te leggen Noordmanshoek zijn dinsdag door het college van B&W van Olst-Wijhe naar de prullenbak verwezen. Er is geen interesse vanuit het bedrijfsleven om zich daar te vestigen. Op het bedrijventerrein mochten zich alleen lokale ondernemers vestigen, maar die hadden geen interesse of ze konden het niet betalen.

De gemeente kocht de grond in 2000 voor 4,25 miljoen euro aan, nadat in 1999 voor het eerst een besluit over de bestemming genomen werd. Een jarenlange discussie volgde. Er kwam een actiegroep van de grond, in 2007 ging de gemeenteraad nog akkoord met het aantrekken van 15 hectare grond voor landelijke inpassing en in het nieuwste coalitieakkoord staat zelfs nog de ambitie om er het meest duurzame bedrijventerrein van Overijssel van te maken. “De amibities werden alleen maar groter, maar de behoefte werd minder,” aldus burgemeester Ton Strien.

Er werd fors geïnvesteerd in de plannen voor het bedrijventerrein. Want naast de aankoop, volgden vele dure onderzoeken. Die onderzoeken wezen uit dat er tot 2020 ongeveer 6 hectare van de totaal 25 hectare uitgegeven kon worden, dat werd goedgekeurd door de provincie. Echter, door de economische recessie nam de vraag naar de grond af. Bedrijven hebben minder te besteden, banken geven minder snel hun garantie.

De partijen die onlangs nog interesse in een plek op het bedrijventerrein toonden, zijn woensdag door de gemeente ingelicht. Omwonenden krijgen binnenkort een brief. Vanuit de bedrijven kwam een begripvolle reactie. “Bedrijven ondervinden de crisis zelf aan den lijve,” vertelt wethouder Cor van den Berg.

Wat er nu met de grond gaat gebeuren is nog onbekend. Het college legt de gemeenteraad op 9 mei vijf of zes varianten voor. “Het wordt een uitdaging om het een invulling te geven die passend is bij het dorp Wijhe. Er worden allerlei opties geïnventariseerd,” aldus Van den Berg.

Dat de gemeente in de buidel moet tasten, staat vast. Aan het afblazen van het project hangt ook een prijskaartje. “Budgetneutraal kan niet meer,” vertelt de wethouder. Wel had het allemaal veel duurder kunnen worden. “Het had wel zes of zeven miljoen euro kunnen worden als het plan toch doorgezet werd. Het liep in de ogen van het college te hoog op,” aldus Ton Strien.

Van den Berg benadrukt dat het plan niet vooraf al gedoemd was te mislukken. “De economische ontwikkeling breekt ons op. Had de gemeenteraad in 2007 ja gezegd, dan hadden we nu in een heel andere situatie gezeten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.