soms priegelen op de vierkante millimeter

“We hadden het al eerder gedaan, teksten schrijven op bestaande muziek. Maar in de regel gebeurt het andersom: eerst de tekst, dan pas de muziek,” vertelt Joke Zwaal. Willem voegt lachend toe: “Maar goed dat Joke wat van muziek weet. Ik kan geen noot lezen!” Er is qua muziekstijl een grote variatie in de nummers. Het hele spectrum aan emotie zit erin. Daar moesten de teksten qua sfeer natuurlijk bij aansluiten. “Daarom waren we ook altijd benieuwd naar de reactie van Hans als we weer een tekst inleverden. Uiteindelijk was hij toch de enige die de teksten goed kon beoordelen in combinatie met de muziek,” vertelt Joke.

“We kozen eerst het thema voor het lied en schreven dan alle kreten op die ons te binnen schoten. Dan kwam het echte schrijven pas.” Soms schoot het tweetal ineens een goed idee te binnen en dan rolde de tekst als het ware op papier. Maar soms ook was het echt denkwerk om de goede woorden te vinden. Dan telde een mooi woord bijvoorbeeld vier lettergrepen terwijl er maar drie in de muziek pasten. Of het kostte gewoon een paar uur om de juiste rijm te bedenken. “Het was soms priegelen op de vierkante millimeter, maar dat vond ik nu juist het mooiste: dat eindeloos sleutelen aan de teksten totdat we tevreden waren,” zegt Willem. “Ja,” vult Joke aan, “en vergeet niet: het moest ook nog gezongen kunnen worden! Dan kun je een woord als gifgroen beter overslaan, met die twee afschuwelijke g´s.”

Willem en Joke zijn niet alleen als ondernemers ambitieus en gedreven, ook als tekstschrijvers hebben ze zo hun plannen. “Het bevalt ons goed, deze samenwerking. We vullen elkaar precies aan.” Willem en Joke hebben inmiddels cabaretteksten geschreven, songs vertaald, toespraken bedacht. In hun werk zijn ze actief bezig met commerciële teksten. “Tekstschrijven is iets dat we willen blijven doen. En we hebben ideeën genoeg, dus wie weet waar het allemaal op uitdraait. In ieder geval kijken we uit naar 18 juni! Het is altijd een kick als je jouw teksten in zo’n grote zaal hoort zingen. Vooral door van die grote namen…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.