scholieren op pad met veteranen

Esperanza Claasen – Enkele tientallen leerlingen uit groep 8 van Katholieke basisschool de Bolster in Raalte hebben donderdagochtend met diverse Raalter veteranen en burgemeester Zoon een tocht gemaakt langs de oorlogsmonumenten in Raalte. Na de monumententoer door Raalte praatten de kinderen en de veteranen gezamenlijk verder. Veteraan Jan de Gier: “Ik vind het belangrijk dat wij ouderen het informatieve stokje door kunnen geven aan een jongere generatie Raaltenaren.”

De eerste locatie waar de kinderen stoppen, is de Vrij-Katholieke Kerk Christus Pantocrator aan de Stationsstraat 21. Deze kerk is niet altijd een christelijke kerk geweest, maar was van 1889 tot 1943 een synagoge. Sinds 1982 doet het gebouw dienst als kerk voor de Vrij Katholieken. In 1985 werd aan de muur van de voormalige synagoge een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de gedeporteerde en vermoorde Joodse inwoners van Raalte. In de kleine kerk is weinig terug te zien van het vroegere Joodse gebedshuis, “Alleen de boogramen verraden dat dit een synagoge is geweest”, merkt Wil Cornelissen, bestuurslid van de Joodse gemeente in Zwolle, op. Speciaal voor deze dag is de 82-jarige Cornelissen vanuit Zwolle naar Raalte gekomen om de kinderen te vertellen hoe hij de oorlog ervaren heeft. “Veel van mijn familieleden zijn weggehaald uit hun huizen en naar concentratiekampen gebracht.” Aarzelend vervolgt hij, “daar werden ze doodgemaakt door de Duitsers.” Gezien de stilte die valt, blijkt dat de scholieren onder de indruk zijn van zijn verhaal. “Ik vind het heel interessant om te horen wat die mensen hebben meegemaakt. Dat is echt heel erg”, vertelt Anouk, één van de leerlingen uit de groep.

De volgende stop die de scholieren maken is bij de Joodse begraafplaats aan de Van der Wijckstraat. De Raalter veehandelaar Levi de Lange is de laatste persoon die hier begraven werd, dat was in 1959. Basisschool de Korenbloem heeft de begraafplaats in mei 2009 geadopteerd. De wei met de gedenkstenen oogt nogal somber, maar volgens Cornelissen is dat een Joods gebruik. “Wij leggen hier geen bloemen neer”, legt hij uit. De scholieren luisteren allemaal aandachtig naar Cornelissen en iedere grafsteen wordt uitvoerig bekeken.

Na het bezoek aan het Joodse kerkhof gaan de leerlingen op de fiets richting het gemeentehuis. Op het terrein van het gemeentehuis staat een monument ter nagedachtenis aan de Raaltenaren die in de periode tussen 1945 en 1962 in het voormalig Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea zijn omgekomen. Jan de Gier van De Raalter Veteranen legt de kinderen in het kort uit wat hij zelf heeft meegemaakt in het gebied dat wij nu kennen als Indonesië. Daarnaast vertelt hij het één en ander over het monument. De Gier: “Wat veel mensen niet weten is dat dit monument gemaakt is door een Raalter kunstenaar die zelf ook in Nederlands-Indië heeft gediend. G. Tuink, onder veel Raaltenaren beter bekend als de Knuit, heeft dit beeld van de soldaat, voorzien van een veldfles, bajonet, rugzak en geweer vervaardigd.”

Het grote oorlogsmonument aan de Zwolsestraat is de laatste locatie waar de leerlingen langsgaan. Hierbij is Jan Tielbeek (92), veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, aanwezig om het één en ander uit te leggen over de oorlogstijd en over het monument. “Misschien valt het sommige van jullie op dat de bovenste naam op het monument er wat anders uitziet dan de rest. Dat komt omdat die naam later is toegevoegd. W. van de Wel was in de oorlog verdwenen. Niemand wist of hij nog leefde. Jaren later werd hij gevonden en is hij aan het monument toegevoegd”, verklaart Tielbeek.

De middag wordt afgesloten met een vragen- en vertelronde in de raadzaal van het gemeentehuis. Dat de kinderen het allemaal machtig interessant vinden, blijkt wel aan de vele vragen die de veteranen op zich afgevuurd krijgen. De meeste scholieren willen wel wat spannende verhalen horen, dus vertelt Tielbeek over een keer dat hij achterna gezeten werd door de Duitsers. “Ik zat in het verzet in Raalte en we brachten één keer per maand eten naar onderduikers in Holten. Tot er op 14 oktober 1944 een razzia door Duitse soldaten plaatsvond. We vluchten richting de Holterberg, maar ineens waren we omsingeld. Toen ben ik een open weiland in gerend waar de kogels om mijn oren vlogen. Uiteindelijk wist ik mij te verbergen in een hooiberg in een boerderij. Het is een wonder dat ik het overleefd heb, want mijn jasje was doorzeefd met kogels.”

Nadat alle vragen gesteld zijn aan de veteranen, waaronder ook nog voormalig Joegoslavië veteraan Guus Blok, krijgen de gasten een groot applaus van de leerlingen van groep 8. Nog onder de indruk van alle verhalen die ze gehoord hebben, keren ze stilletjes terug naar hun fietsen. Omgekeerd waren burgemeester Zoon en de veteranen ook onder de indruk van de kinderen. “De kinderen waren goed voorbereid en wisten al heel veel. Daarnaast waren er een paar heel goede vragen bij. Kortom, een geweldige dag met een geweldige klas.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.