sallandse bloemschikdagen in de laarman

Daarbij konden ze kiezen uit drie thema’s: ‘Het boerenleven op een voetstuk’, ‘Gebouwd op palen’ en ‘Kom ’t erin ko’j d’r oet kiek’n’. “Het zijn alle drie thema’s die zijn te linken aan De Laarman”, vertelt Susan Koekkoek, bestuurslid van Groei & Bloei afdeling Salland. “Het is vooral leuk om te zien hoe de cursisten op verschillende manieren uiting geven aan die thema’s. Alleen wat grootte van de werken betreft al. Sommigen komen met een bloemstuk van dertig bij dertig centimeter en anderen maken een stuk van een vierkante meter.” Susan heeft in het verleden dan ook al veel verrassende staaltjes van bloemschikvlijt gezien. Ook wat betreft materiaalkeuze. “Vorig jaar was één van de thema’s de ‘plantaardige lamp’. Sommige cursisten hadden daarbij een echte lamp gebruikt, anderen hadden er eentje nagemaakt van hout en bloemmaterialen. Soms sta je de werkstukken te bekijken en denk je ‘daar was ik dus echt nooit opgekomen’.”

De Laarman vormt al sinds de eerste editie van de Sallandse Bloemschikdagen in 2002 de locatie voor het evenement. Tussentijds week het evenement in verband met een verbouwing bij de Laarman drie jaar uit naar het motormuseum in Raalte. “Twee heel verschillende locaties, en dan kijken we met name naar de lichtinval. Bij het motormuseum was het wat donkerder en dan komen de werken toch wat minder tot hun recht. Maar ook de combinatie van bloemen, planten en landbouwgeschiedenis die we bij de Laarman kunnen maken, vinden we heel erg geslaagd.”

Groei en Bloei afdeling Salland heeft een kleine driehonderd leden. Een gezamenlijke liefde voor bloemschikken en de tuin staat centraal. De vereniging presenteert verschillende activiteiten voor haar leden zoals lezingen, excursies en tuinreizen. Maar daarnaast richt de vereniging zich met de organisatie van de Sallandse Bloemschikdagen, de jaarlijkse Herfstsferendag bij Boerderij Strunk en de jaarlijkse Open Tuin Dagen ook op niet-leden. “En daarmee laten we als vereniging ook zien waar we voor staan. De organisatie van deze activiteiten heeft ons absoluut nieuwe leden opgeleverd!”

Naast de expositie van de werken van de cursisten staan er stands met planten, bloemstukjes, decoraties voor huis en tuin, tuindoeken en nestkastjes. Frits Hoogers is beide dagen aanwezig om demonstraties te geven, op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Tevens laten ook cursisten van de buurafdeling uit Hellendoorn/Nijverdal hun werk zien. Daarnaast is het mogelijk tijdens de expositiedagen een kijkje te nemen in de smederij en kaarsenmakerij van het museum ‘De Laarman’. Deze zijn geopend en in bedrijf.

De Laarman is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 4 euro (kinderen tot 12 jaar gratis). Museum De Laarman is te vinden aan de Butzelaarsstraat 60 in Luttenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.