raaltese naar world summer games athene

“Ik heb er erg veel zin in en hoop natuurlijk dat ik een medaille win!” Angelien Tinga (38) zwemster en cursist bij Landstede Training, Opleiding & Advies in Raalte, doet van 25 juni tot en met 4 juli mee aan de World Summer Games 2011 in Athene. Ze maakt deel uit van een team van acht wedstrijdzwemmers die namens Special Olympics Nederland worden uitgezonden.

Angelien zwemt al meer dan 25 jaar bij de Raalter zwemvereniging SAVAS. Zwemmen is haar grote hobby. Omdat ze andere sporten destijds te moeilijk vond, koos ze voor de zwemsport. “Het bevalt me goed, ik ben elke zaterdagochtend lekker bezig en het is gezellig.” Regelmatig doet ze mee aan nationale wedstrijden: “Meestal zwem ik 50 meter schoolslag en 50 meter vrije slag, vaak de borstcrawl.” Haar inzet wordt met medailles beloond. De deelname aan de World Summer Games in Ierland, inmiddels al weer acht jaar geleden, leverde maar liefst twee gouden en een zilveren medaille op.

De World Summer Games worden elke vier jaar, in het pre-olympisch jaar, georganiseerd. Dit grootste sportevenement ter wereld wordt georganiseerd door Special Olympics Inc., een wereldwijde organisatie op het gebied van sport voor mensen met een verstandelijke beperking.

Angelien zwemt in Athene de 50 meter rugslag (persoonlijk record 1.11.6 = 1 minuut 11 seconden en 60 honderdste) en de 50 meter vrije slag (persoonlijk record 1.00.10 = 1 minuut en 10 honderdste).

“Ze neemt het op tegen zwemsters die ongeveer dezelfde tijd zwemmen als haar. Dit wordt tijdens voorrondes bepaald”, aldus Peter Scholten, hoofdcoach van de zwemploeg en trainer bij SAVAS. In totaal doen er ongeveer 700 zwemmers uit 158 verschillende landen mee.

Ter voorbereiding op de editie van dit jaar, kreeg de zwemploeg in april in Eindhoven een clinic van Ada Kok. “We waren daar op uitnodiging van Special Oympics Nederland. De voormalig zwemster is ambassadrice van deze organisatie”, zegt Scholten. ‘s Avonds bezochten de zwemmers een Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband-stadion in Eindhoven. “Naast een sportieve, was het ook een gezellige dag”, aldus Angelien.

“Dankzij de vele contacten die Angelien via dit werk heeft, kon ze meehelpen de 1000 euro in te zamelen die elke sporter van de Nederlandse organisatie mee moet brengen voor de reis, het verblijf, de begeleiding en het materiaal”, zegt Gerdien Jansen, begeleider van Angelien bij De Parabool. De zwemploeg uit Raalte heeft ervoor gekozen om een groot deel van het geld via sponsors bij elkaar te krijgen. Voor de zwemmers is een actie op touw gezet waarbij mensen tegen betaling kunnen raden welke tijd de sporters gaan zwemmen. Degene die er het dichtst bij zit wint een dinerbon voor twee, te besteden bij Brasserie de Haenehof in Raalte.

“Omdat Landstede sport hoog in het vaandel heeft staan en sporters wil ondersteunen, sponsort Landstede Angelien voor een bedrag van 200 euro. Ook krijgt ze een aantal Landstede-handdoeken”, aldus Corrien Faber, docent van de cursus ‘Beperking en leren’ die Angelien elke donderdagavond volgt. Bij deze cursus krijgen mensen met een licht verstandelijke beperking les in taal, rekenen, digitale vaardigheden en sociale vaardigheden. Onderwerpen waarmee de cursisten aan de slag gaan zijn bijvoorbeeld taal van alledag, klokkijken, omgaan met de mobiel, e-mailen, de agenda bijhouden, kortingen berekenen, afrekenen bij de kassa en samenwerken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.