middeleeuws kampement steeds groter

‟Op ons Middeleeuws kampement was al de top van Nederland op dit gebied te zien. Omdat we daarnaast een goede naam hebben als Historisch Festival is het nu al zover dat deze Zwolse groep zich spontaan zelf heeft aangemeld,‟ zo laat een tevreden organisator René de Vrieze weten. Een kleine tegenvaller was overigens de armbreuk die ‘Wout de Goochelaar’ onlangs opliep na afloop van de geslaagde demonstraties op 4 basisscholen in Raalte, Heino en Mariënheem.”Wout komt daardoor Tweede Paasdag helaas niet in actie, maar we hopen hem volgend jaar weer te kunnen verwelkomen.”

Fronti Nulla Fides (vrij vertaald; ‘Op het uiterlijk kan men niet vertrouwen ofwel schijn bedriegt) is een van de beste Nederlandse ‘reenactmentverenigingen’. Reenacters laten zien hoe men vroeger leefde en werkte, in dit geval dus aan het einde van de Middeleeuwen in de Overijsselse hoofdstad. Dat uitbeelden gaat heel ver. Er wordt gegeten, gewerkt, geleefd, geslapen en gespeeld zoals ruim 5 eeuwen geleden. Naast middeleeuwse spellen en oude ambachten worden er allerlei gevechten gedemonstreerd, van boogschieten en riddertoernooien tot complete veldslagen en belegeringen. Bezoekers, groot of klein, worden uitgenodigd (of uitgedaagd) om actief mee te doen met workshops en andere activiteiten.

Ook zonder de Zwolse groep was het Middeleeuws kampement op het centrale deel van het festivalterrein, al indrukwekkend. Zo laat de groep ‘Celtic Reenactment’ alles zien over de Keltische cultuur rond de Ierse Zee in de dertiende en veertiende eeuw. Bezoekers van alle leeftijden worden geïnformeerd over het leven in die tijd.

Jack en Mo tonen hoe het er aan toe ging in de zevende eeuw in wat nu Schotland en Engeland zijn. Leden van de stichting Amahran demonstreren behalve zwaard- en bijlgevechten ook leer- en wolbewerking, terwijl de groep ‘Celtica Asturiana’ een historisch verantwoord Keltisch kampement in het oude Spanje toont. De groep ‘ De Wapenmeesters’ richt een volledige stand in met harnasonderdelen, wapens, kleding, schoenen en kampmaterialen. Alles wordt niet alleen getoond, maar de bezoekers krijgen ook de nodige uitleg. Dat doen ook de leden van de Silveren Swaen die de bezoekers kennis laten maken met bijna vergeten zaken als naaldbinden, koordweven, spinnen, potten bakken en middeleeuwse spelletjes. De groep neemt zelfs een echte schandpaal mee naar Raalte.

Het ‘Atelier van Toen’ maakt middeleeuwse maatkleding. De leden zijn uiteraard gekleed in middeleeuwse dracht en kunnen daarover van alles vertellen maar geven ook demonstraties Ook de groep ‘Het Holtlandgenootschap’ geeft een historisch verantwoord beeld van de periode rond 1450, de tijd van Philips de Goede. De kleding wordt door de leden zelf gemaakt en zij demonstreren onder meer band/karnweven, zowel met de weefkam als kaartweven, koordbinden, naaldbinden en lucet, maar ook houtsnijden en leer bewerken.

De Ridders uit Friesland oftewel Jonkvrouwe Arlette van Falaise en haar dochters, hofdames en schildknaap samen met de ridders Stein van Juursemakluuft, Hadriaan van Wierum en Claes Wolfsart van Arendshorst treden in Raalte aan als Middeleeuwse handelslieden. Bezoekers kunnen ‘Middeleeuwse produkten’ kopen zoals hoofddeksels (rondellen/kranzen) voor jonkvrouwen, boerenmutsjes en bedevaartsamuletten. Aye de Lichtekooi zal bij de mannelijke bezoekers haar slag proberen te slaan (en wisselgeld heeft ze nooit bij zich), terwijl de ridders John en Tobias op deze tweede paasdag hun zwaarden kruisen. Niet met elkaar, maar met kinderen van 6 t/m 12 jaar die de zwaardvechtkunst kunnen leren. Het zijn gelukkig wel ongevaarlijke latex zwaarden. Ook de leden van Stichting Langenort houden zich bezig met de Middeleeuwse krijgskunst, van gevechten met het langzwaard tot een steekspel te paard. Hoogtepunt is een toernooi organiseren waarin vele edellieden elkaar te lijf zullen gaan. Ook de kinderen mogen het opnemen tegen de ridders, waarbij ze beoordeeld worden op moed en ridderlijkheid.

Behalve het steeds uitdijende Middeleeuws kampement zijn er op het terrein prachtige oude tractoren en stoommachines te bewonderen, terwijl op het speciale horecaplein in de manege zelf een sfeervol muzikaal programma wordt aangeboden.

Het Historisch Festival Raalte 2011 wordt Tweede paasdag (25 april) van 10.00 uur tot 17.00 uur gehouden bij evenemententerrein Manege ‘de Hooge Weg’, Hogeweg 8 bij Raalte. De entree is 6 euro per persoon. Kinderen tot 13 jaar betalen 2,50 euro, parkeren is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.