met een veto de democratie te lijf

Commentaar – Luttenberger August van Engelen wil een nieuwe lokale politieke partij oprichten: VETO. “Vol Eerlijkheid, Transparantie en Openheid. Mooi idee. Maar het gaat niet lukken. Daar leent democratie zich namelijk niet voor. Het gaat ook in democratie namelijk alleen maar om macht. Macht, macht en nog eens macht. Nog voor de haan drie keer kraait, heeft een gemiddelde politicus je al drie keer verloochend.

Het idee van Van Engelen is er niet minder nobel om. Er spreekt daadkracht en afkeer tegelijk uit. En hij wil samen met zijn toekomstige vakbroeders de koers van zijn partij gaan bepalen. Niet vooraf, maar later, met z’n allen. En juist daar faalt het idee, juist daar gaat het in de politiek mis, juist daar draait het bedonderen en de machtswellust op volle toeren.

Kijk landelijk: Nederland koos voor de VVD en de PvdA. Er zat één zetel verschil tussen die twee. De VVD koos er voor al die PvdA-kiezers op zij te zetten en met extreem rechts in zee te gaan. Het bijna geëlimineerde CDA sloot zich machtsgeil aan en kieperde al wat christelijk is overboord. Daar waar de nonnen in de jaren zestig nog met hoofddoekjes liepen, verbonden ze zich aan een partij die een geloof achterlijk noemt. Je hoort de haan kraaien. Maar niet van plezier.

Het kan in de democratie blijkbaar zo zijn dat de ene grootste partij de andere grootste partij negeert en dus een even groot deel van de bevolking te kijk en opzij zet.

We kregen er provinciale verkiezingen achteraan. Daar werd de PvdA weer tweede. Dit keer achter het CDA. De haan stond al weer klaar om te kraaien. Maar goed ook. Want ook hier werd een flink deel van de samenleving genegeerd. De christenen van Overijssel durfden het aan met de SGP een regeerakkoord aan te gaan. Je weet wel, die partij die vrouwen niet duldt in politiek en bestuur.

Het maakt in de democratie blijkbaar niet uit hoe je de macht hebt, áls je hem maar hebt.

VETO, vol eerlijkheid, transparantie en openheid. Bijna te mooi om waar te zijn. Want ook VETO moet iedere vier jaar aan verkiezingen meedoen. Om gekozen te worden, moet je de kiezers dan iets moois beloven. Eenmaal aan het stuur zul je zien dat je niet alléén koers bepaalt, dat andere coalitiepartijen ook meebeslissen en als het kan een beetje zichtbaar ook. Tegelijk moet je er rekening mee houden dat er over vier jaar wéér verkiezingen zijn dus dat je een beetje populair moet blijven. Lange termijn denken is er dan niet bij. Uiteindelijk zul je aansturen op korte termijn succes.

En dan de vierde colonne: de ambtenaren. Anders dan politici zijn zij een vaste waarde in het gemeentebestuur. Goed salaris, lekkere arbeidstijden, personeel inhuren als het te druk is. Tja, dan ga je niet zo snel weg naar een andere baas. Het zijn de ambtenaren die de beleidsstukken voorbereiden. “Wij zijn de professionals, de politici zijn goedwillende amateurs”, hebben we er eentje horen zeggen.

En zo is het. Goed willende amateurs, in een spel dat democratie heet. Beatrix zei het van de week in Duitsland al: intussen worden we knettergek van allerlei regeltjes. Of dat niet een keertje anders kan. Nee, dat kan niet. Want iedere vier jaar moeten politici zich onderscheiden en waarmaken met weer andere regeltjes. En ambtenaren moeten zich ook onmisbaar maken. Democratie heet dat. Misschien wel de minst slechte vorm van besturen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.