medine wil nog zichtbaarder zijn in raalte

Open dag

De eerste open dagen van dit jaar vinden plaats in het weekend van 28 en 29 mei. Twee dagen lang kunnen geïnteresseerde Sallanders kennis maken met de Turkse cultuur. Tijdens de open dag kunnen de bezoekers ook het nieuwe bestuur ontmoeten, dat vertegenwoordigd wordt door voorzitter Bülent Köse, penningmeester Selim Karaman, secretaris Salih Vural, Abdullah Demiroglu (administratie, Isa Celen (kasbeheer), Ali Büyüktas (algemene zaken en pand onderhoud) en Yasin Aksoy (jongerengroep en pand onderhoud). “Hoewel het bestuur nog heel vers is, zijn we nu al tevreden over het verloop”, vertelt Bülent. “Sommige leden zaten al in het vorige bestuur. Er zijn wat nieuwe gezichten bij, maar dat zijn wel vrijwilligers die hier al lange tijd actief zijn. Zij weten dus wat er speelt in onze organisatie.” Volgens het reglement van Stichting Diyanet, waar Medine bij aangesloten is, moet er om de twee jaar een bestuurswisseling plaats vinden.

Bülent: “De open dag staat verder vooral in het teken van eten en drinken, al het eten wordt hier in de keuken klaargemaakt. Er zal in elk geval Turkse pizza en kebab zijn. Daarnaast zijn er gidsen aangesteld die bezoekers het gebouw en de moskee laten zien en daarover vertellen.” Salih Vural, secretaris van Medine, vult aan, “Maar er is ook veel te doen voor de kinderen. Zo staat er buiten een luchtkussen en zijn er ballonnen en ijsjes. Kortom, er is voor ieder wat wils.”

Ook aan het pand van Medine is in het afgelopen jaar veel veranderd. Zo is er in de ruime zaal een nieuwe granieten vloer gekomen en is het nodige schilderwerk verricht. Bülent: “Het onderhoud was hard nodig. Het zeil, dat hier eerst op de grond lag, was duidelijk aan vervanging toe. Maar we zijn er nog niet, de buitenzijde heeft hard een verflaag nodig en de kozijnen zijn ook niet meer wat het geweest is. Helaas hebben wij het budget hier nog niet voor liggen. Daarvoor zijn we nog op zoek naar sponsors, dus het overige onderhoud moet nog even wachten.”

Jongerengroep

Medine is de afgelopen tijd flink gegroeid, zowel wat betreft het aantal leden als het aantal activiteiten. “Ons grootste succes is het opzetten van een jongerengroep. We hebben een kamer voor hen vrijgemaakt, zodat ze daar hun ding kunnen doen. Helaas hebben we nog wel een tekort aan computers en spelcomputers, maar we zijn bezig om daarvoor geld in te zamelen.” Het bestuur van Medine heeft drie jongens aangewezen die zorgen voor het toezicht. “Die jongens hebben nu verantwoordelijkheid en vormen tevens een aanspreekpunt voor de andere jeugd. Ze hebben veel vrijheid, maar moeten wel zelf met ideeën komen. Die leggen ze vervolgens aan ons voor. Wij beslissen uiteindelijk wat er gebeurt”, vertelt Salih. “Het belangrijkste is dat de jongens binnen zitten en niet op straat hangen. Bij ons voelen ze zich thuis en leren ze respectvol met elkaar omgaan”, vervolgt Bülent.

Medine gaat zich verder uitbreiden in het ontvangen van bezoekers. Naast de open dagen worden er ook andere activiteiten gehouden waarbij de Raalter bevolking Medine en de Islamitische cultuur beter leren begrijpen. Salih: “In de media worden vaak de negatieve aspecten van de Islam benadrukt. Mensen horen de theorie, maar zijn niet bekend met de praktijk, die vaak heel anders is dan ze in eerste instantie verwachten.” Mede daarom organiseert het bestuur op zondag 15 mei een ‘Lees de Koran in het Nederlands dag’. Op deze dag krijgen de bezoekers de kans om de Nederlandstalige Koran te lezen. Het is zelfs mogelijk om een Bijbel mee te brengen en die te vergelijken met de Koran. “Doordat wij zo open zijn naar buiten en iedereen de gelegenheid geven om hier te komen kijken, zien de mensen wat er hier speelt en drukken we vooroordelen de kop in. In Raalte willen we een goede naam blijven houden en het is belangrijk dat mensen weten dat wij hier goed werk doen. Wij tonen betrokkenheid naar de bevolking en tegelijkertijd leert Raalte ons beter kennen.”

Imam

Sinds oktober heeft Medine een Imam voor een langere periode. Ugur Yilmaz is 32 jaar en heeft diverse universitaire opleidingen gedaan in Turkije. Stichting Diyanet, een Islamitische Stichting in Nederland en daarbuiten, zorgt voor goed opgeleide Imams. Na een pittig examen kunnen de Imams in het buitenland werken. Ugur Yilmaz heeft twee kinderen, die inmiddels naar een basisschool in Raalte gaan. De Imam zelf volgt op het moment Engels en Nederlandse les in het Turkse Consulaat in Deventer.

Medine is in 2004 opgericht door de Turkse gemeenschap in Raalte. Het is opgezet uit de behoefte aan een moskee en ontmoetingscentrum voor jong en oud. Medine staat in Raalte bekend om haar openheid en gastvrijheid, dat blijkt ook uit de rondleidingen die het centrum regelmatig organiseert. Jaarlijkse komen daar zo’n twintig schoolgroepen en andere verenigingen op af die geïnteresseerd zijn in het wel en wee van de Turkse organisatie. De rondleidingen zijn voor iedereen en worden het hele jaar gegeven. Via de website staging2.medineraalte.nl kan daar een afspraak voor gemaakt worden. Tevens vind je daar meer informatie over de organisatie.

Door Esperanza Claasen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.