Home / archiefcentraal / kampioen over sport en suikerziekte

kampioen over sport en suikerziekte

Oud-volleyballer en Olympisch kampioen, Bas van de Goor, heeft donderdagochtend een voorlichting over sport en suikerziekte gegeven aan de leerlingen van groep 4 en 7 van de St. Bernadetteschool in Heeten. “Af en toe geef ik voorlichting op scholen, maar dan moeten er wel een aantal kinderen op school zitten die diabetes hebben”, vertelt Bas, die zelf ook diabetespatiënt is. Op de basisschool uit Heeten zitten vier kinderen met suikerziekte. Manouk en Anne uit groep 4 hebben diabetes, evenals Twan S. uit groep 7 en Iris M. uit groep 1.

Bas introduceert zichzelf aan de kinderen door te vragen wat ze van hem weten. “Hoe lang ben ik?” De kinderen roepen door elkaar één “1 meter 50”, “Nee joh! 2 meter 60”. Bas vertelt dat hij 2 meter 9 is en vraagt vervolgens of de kinderen ook weten hoeveel hij weegt en welke schoenmaat hij heeft. Nu zijn de kinderen lekker los en kan de voorlichting beginnen.

Aan Twan wordt gevraagd of hij uit kan leggen wat diabetici precies is. “Suikerziekte en spuiten”, legt de jongen bondig uit. Vervolgens legt Bas in begrijpelijke taal uit wat suikerziekte is en wat de symptomen daarvan zijn. Hij vertelt dat een verhoogd bloedsuikergehalte een hyper is en een verlaagde bloedsuikerspiegel een hypo. De kinderen uit de klas luisteren aandachtig mee en lijken het allemaal te snappen.

Anne vertelt dat zij vaak veel drinkt als zij een hyper heeft. De andere twee geven toe dat ze een slecht humor hebben. “Ik krijg altijd ruzie met mijn broertje en zusje”, bekent Manouk. Daarnaast vertellen zij over de verschijnselen die optreden wanneer zij een hypo hebben. Bas herkent de klachten en vertelt dat hij er op die manier achter is gekomen dat hij suikerziekte heeft.

In 2003, toen hij 32 jaar was, kwam Bas erachter dat hij suikerziekte had. Hij moest in een nacht soms wel vier keer naar de toilet. Daarna had hij zo’n enorme dorst dat hij grote hoeveelheden water dronk. Dat ging maar door, tot hij naar de dokter ging. Die constateerde dat hij diabetes had. Met volleyballen heeft Bas daar niet veel beperking van ondervonden. “Ik kon nog steeds even hoog springen, even hard slaan en even snel lopen als in de tijd dat ik geen suikerziekte had”, verklaart de Olympisch kampioen van 1996.

“Sporten en bewegen is juist heel belangrijk als je diabetes hebt”, benadrukt Bas. “Toen ik even gestopt was met sporten vanwege een blessure en daarna de draad weer op wilde pakken, ging dat heel moeizaam. Iemand met suikerziekte moet iedere 48 uur wel iets aan beweging gedaan hebben.” Dat hoeft niet altijd een intensieve sport te zijn. “Elke dag een half uur naar school fietsen is al genoeg, dan ben je al inspannend bezig”, weet Bas, die zelf drie keer per week hardloopt.

Na de voorlichting wordt Bas getrakteerd op een grote bos bloemen, uitgereikt door de vier kinderen met suikerziekte. Hij heeft zichzelf behoorlijk geliefd gemaakt, want na afloop wil iedereen nog even met Bas op de foto. Petra Schrijver, de moeder van Twan, wilde graag bij de voorlichting aanwezig zijn. “Ik vond het een leuke les. Hij legt alles duidelijk uit, zodat alle kinderen het kunnen snappen.”

Bas bekent wel dat het niet altijd makkelijk is om aan basisschoolleerlingen uit te leggen wat diabetici precies is. “Ik heb mijn best gedaan suikerziekte goed te verwoorden. Ik hoop dat de kinderen het allemaal begrijpen. Ze stelden in ieder geval wel hele gevatte vragen, dus ik denk dat het wel goed zit.”

Door Esperanza Claasen

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.